VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 12, die deze week verschijnt, een VEB-onderzoek naar de belangen die de grote drie Amerikaanse passieve vermogensbeheerders in AEX-bedrijven hebben. Die worden steeds groter.

In het laatste decennium verzesvoudigden de investeringen van de grote drie passieve Amerikaanse vermogensbeheerders in AEX-bedrijven tot meer dan 100 miljard euro. Wat verklaart het succes van passief beleggen en hoe gaan de drie om met hun toenemende macht bij aandeelhoudersvergaderingen in Nederland?

Meer dan ooit hebben de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven te maken met de wensen van drie Amerikaanse indexbeleggers. Onderzoek van de VEB wijst uit dat BlackRock, Vanguard en State Street de afgelopen tien jaar hun investeringen in AEX-bedrijven fors hebben uitgebreid.

Het gemiddelde belang in AEX-bedrijven van de drie samen bedraagt vandaag de dag meer dan 8 procent. Maar de verschillen zijn groot en hangen onder meer sterk samen met de wereldwijde indices waarin de aandelen van de bedrijven zijn opgenomen.

Zo valt op dat de beleggingen van het trio in Heineken (2,5 procent) en Prosus (2,7 procent) relatief klein zijn. Doordat die twee bedrijven één dominante aandeelhouder hebben, de Heineken-familie bij Heineken en Naspers bij Prosus, is het percentage vrij verhandelbare aandelen (free float) beperkt. De meeste indexbouwers zijn niet happig op een lage free float en kennen een lage weging aan dit soort bedrijven toe of weren ze zelfs helemaal. 

Het trio heeft wel flinke belangen in bedrijven als BESI (16,1 procent), RELX (12,6 procent) en Ahold Delhaize (12,0 procent).

Van de grote drie is vermogensbeheerder BlackRock met een aandelenbelang van gemiddeld bijna 5 procent duidelijk de grootste partij. Vanguard en vooral State Street zijn aanmerkelijk kleiner met belangen van respectievelijk 2,9 procent en 0,5 procent in AEX-bedrijven.

Het volledige onderzoek staat in Effect 12, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd

Daarnaast onder meer in deze Effect:
Interviews met topman Marc Biron van het Belgische chipbedrijf Melexis en met Robeco-portefeuillemanager annex wetenschapper Jan de Koning, een analyse van het Amerikaanse conglomeraat General Electric dat zichzelf in drieën splitst, fundamentele analyses van ASML en Stanley Black & Decker, de macro-economische overpeinzingen van Edin Mujagić en de uitslagen van het lezersonderzoek.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.