VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Energieslurper BASF belooft grote stappen naar duurzaamheid te zetten. Het chemieconglomeraat zit niet stil, met meer focus en een verhoogde inzet in de veranderende auto-industrie. Maar beleggers aarzelen nog, schrijft Duitsland-correspondent Gerben van der Marel in Effect 1.

Deze week verkocht chemieconcern BASF (de stockscreener vindt u hier) een productiefaciliteit in Quincy, Florida aan zijn Zwitserse branchegenoot Clariant voor 60 miljoen dollar. Het gaat om de Amerikaanse attapulgiet-activiteiten van BASF, een kleiachtig materiaal dat kan helpen bij het verwijderen van verontreinigingen in de productie van hernieuwbare brandstof.

Een kleine transactie wellicht voor deze bedrijven, maar het is misschien toch ook een klein beetje in strijd met de slogan “Bij BASF creëren we chemie voor een duurzame toekomst”.

Zoals zoveel grote bedrijven tegenwoordig claimt BASF ook waarde te willen creëren voor de maatschappij als geheel. De meeste mensen weten dat chemiebedrijven als BASF belangrijk zijn voor hun welbehagen. De producten van BASF zijn overal terug te vinden, in hygiëneartikelen, in auto’s en in voeding.

Maar bij BASF, een onderneming die werkt met gevaarlijke chemische stoffen, denk je misschien niet meteen aan duurzaamheid. In Brussel ligt de chemiesector onder vuur. Steeds meer schadelijke stoffen worden verbannen uit producten zoals speelgoed, cosmetica, wasmiddelen en textiel.

Chemiebedrijven verbruiken ook nog ontzettend veel energie. Het is niet overdreven om BASF dé uitstootkampioen van Europa te noemen, schrijft Gerben van der Marel in zijn analyse van de Duitse chemiereus in de eerste Effect van 2022.

Maar eerlijk is eerlijk: BASF heeft afgelopen zomer de lat een stuk hoger gelegd met zijn klimaatambities. Veel publiciteit kreeg het niet. Maar de ommezwaai kwam tot stand na druk van twee grootbeleggers: het Nederlandse NN Investment Partners en het Britse M&G Investments.

“Door als investeerder met bedrijven in gesprek te gaan en duidelijke verwachtingen en doelstellingen te zetten met betrekking tot het reduceren van de CO₂-uitstoot, kan er invloed worden uitgeoefend en verandering en versnelling in gang worden gezet”, zegt een woordvoerder van NN IP. In dit geval is dat gelukt.

Het conglomeraat is natuurlijk geen onbekende in de beurswereld. BASF is in 1865 opgericht door Friedrich Engelhorn. Het bedrijf hield zich aanvankelijk voornamelijk bezig met het maken van kleurstoffen die toen al meteen ook in Nederland werden verkocht. Na een gitzwarte oorlogsgeschiedenis werd BASF in 1952 heropgericht en omgebouwd tot razend succesvolle veelkoppige miljardenonderneming.

BASF belooft beleggers waardecreatie op de lange termijn, naast een aantrekkelijk dividend dat elk jaar wordt verhoogd (met nu ruim 5 procent dividendrendement). Bij een koers-winstverhouding van tien heeft het aandeel BASF naar objectieve maatstaven opwaartse potentie. Het is in die zin een koopje ten opzichte van de Nederlandse concurrent DSM. BASF ligt qua prijs ook duidelijk onder concurrenten zoals Lanxess, Evonik, Arkema en Solvay.

Het volledige artikel over BASF van Gerben van der Marel leest u in Effect 1, die kort na de jaarwisseling verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.