VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 1 van 2022, die deze week verschijnt, een VEB-onderzoek naar de beloningspraktijken voor duurzaamheid bij beursgenoteerde bedrijven. Zestig procent van de bedrijven in de AEX koppelt klimaatdoelen aan de beloning van de top. Maar wat kunnen beleggers daarmee?

Steeds meer ondernemingen tellen duurzaamheid mee om de hoogte van de bonussen van hun bestuurders te bepalen en laten zo zien dat de aanpak van klimaatverandering hun ernst is. Uit VEB-onderzoek blijkt dat topmannen de groene beloningen vrijwel altijd binnenhalen. Maar voor aandeelhouders is het nauwelijks mogelijk om te controleren op basis van welke prestaties deze extra’s worden uitgekeerd.

Het acroniem ESG is niet meer weg te denken uit de beleggingswereld. De term “duurzaam beleggen” is inmiddels bijna dubbelop. Zeker bij grote beleggers zijn duurzaamheid (E), maar ook sociale factoren als veiligheid, diversiteit, personeels- en klantrelaties (S) en beginselen van goed ondernemingsbestuur (G), belangrijke factoren in hun afweging om al dan niet in ondernemingen te investeren.

In de periodieke gesprekken tussen bestuurders en beleggers is ESG inmiddels een vast onderdeel. Voor beleggers is duurzaamheid niet zozeer een kwestie van “goed doen” in maatschappelijk opzicht. Zij worden gedreven door steeds meer studies die een relatie aantonen tussen de waarde van ondernemingen op langere termijn en hun inspanningen op ESG-gebied.

Grote vermogensbeheerders voelen ook steeds meer druk van hun klanten – degenen die geld aan hen toevertrouwen – om werk te maken van klimaatambities. Topman Larry Fink van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, krijgt iedere dag vragen van klanten over klimaat.

Toezichthouders kijken met nadruk naar de risico’s van klimaatverandering en aarzelen niet om ondernemingen met de neus op de feiten te drukken. Zo waarschuwde de Bank of England in een brief aan ondernemingen onlangs nog eens dat opwarming van de aarde een materieel risico voor de financiële stabiliteit vormt.

Het volledige onderzoek staat in Effect 1, die deze week bij de leden van de VEB wordt bezorgd.

Daarnaast onder meer in deze Effect:  
Het geknakte vertrouwen in de Philips-top, een pleidooi voor een strenger toezicht op ‘signaalaanbieders’, een interview met topman Peter Bijvelds van de Brabantse elektrische bussenbouwer Ebusco, een vergelijking van de windturbinemakers Vestas en Siemens Gamesa, een analyse van het Duitse aandeel Hornbach Holding en een update van de juridische acties waarin de VEB namens beleggers momenteel verwikkeld is.  

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse, Europese aandelen. Nieuw in 2022 zijn de kerncijfers van de grootste beursfondsen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland, naar aanleiding van reacties op het lezersonderzoek dat wij vorig jaar hebben gehouden. 

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.