VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de traditionele opbouw van een beleggingsportefeuille neemt de obligatie een belangrijke plaats in. Obligaties vervullen een rol binnen het risicomijdende deel en bieden daar een stabiel verwacht rendement.

Risicoloos zijn obligaties echter niet. Een belegger in staatsobligaties van volwassen landen hoeft niet te rekenen op een hoge rente – die kan zelfs negatief zijn – maar deze is wel blootgesteld aan renteveranderingen die de koers beïnvloeden. Risicovollere obligaties bieden een hoger verwacht rendement, zo is bijvoorbeeld te zien bij obligaties van minder kredietwaardige partijen.

Het beleggen in individuele obligaties is geen eenvoudige opgave. Voor de meeste beleggers is een fonds of etf een goed alternatief, zeker om voldoende te kunnen spreiden. Bij obligatiefondsen en etf’s zijn er wel kosten die ten koste gaan van het rendement.

Voor iedere belegger is het van belang om te weten wat obligaties voor kenmerken hebben, wat ze beleggers bieden en hoe de waarde zich gedraagt bij veranderingen op de markt.

In het stijgende renteklimaat dat zich langzaam maar zeker laat zien op de financiële markten, kunnen obligaties weer een aantrekkelijkere beleggingscategorie worden voor beleggers die instappen. Voor de bezitters van obligaties is een stijgende rente juist weer geen goed nieuws. Bovendien is de rente bij een hogere inflatie in reële termen steeds minder waard.

Op deze pagina geven wij een toelichting op de rol van obligaties binnen de portefeuille, met de focus op staatsobligaties. De komende tijd zal de VEB meer artikelen over obligaties publiceren, waarbij we onder meer aandacht besteden aan koers en rendement, risico’s en de vele varianten die er te koop zijn.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen