VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN durft na jaren van stagnatie voorzichtig te denken aan groei. Toegegeven, het is allemaal nog niet wereldschokkend, maar de vrije kasstroom neemt toe en beleggers kunnen een lichte verhoging van het dividend tegemoetzien.

In ieder geval is het een mooie prestatie dat het rendement op geïnvesteerd kapitaal (roce) steeg, ondanks de forse investeringen in glasvezel, die pas na jaren echt gaan renderen. Verdere stijgingen van dat rendement liggen dus in het verschiet, aldus financieel directeur Chris Figee in de aandeelhoudersvergadering.

Beleggers moeten hopen dat KPN daarin slaagt, want de aandelenkoers kan wel een oppepper gebruiken. Die koers bewoog weliswaar flink door de jaren heen, maar staat per saldo nog op hetzelfde niveau als vijf jaar eerder, terwijl de AEX zo’n vijftig procent steeg. Bestuursvoorzitter Joost Farwerck liet zich niet verleiden om het jaar van de waarheid te voorspellen, wanneer het kantelpunt is bereikt en de investeringen zodanig renderen dat de aandelenkoers de achterstand eindelijk heeft ingehaald. Hij wilde niet terugblikken, maar hard werken aan de uitvoering van de strategie – lees: uitrol van glasvezel – wat ooit tot uiting moet komen in een hogere koers.

KPN opereert inmiddels uitsluitend in Nederland, maar is hier wel de dominante speler in telecom. Dat betekent dat KPN niet alleen particuliere en zakelijke klanten heeft, maar ook concurrenten toegang moet geven tot haar netwerk. De substantiële verlaging van de tarieven voor die concurrenten die KPN onlangs heeft voorgesteld, zou de financiële ambities voor 2022/2023 niet in gevaar brengen, zo bevestigde Farwerck. Hij zal ongetwijfeld bidden dat de mededingingsautoriteit ACM niet nog verder wil gaan, want niet alleen loopt KPN daarmee direct omzet en marge mis, ook zou de concurrentie nog meer in het zadel worden geholpen.

Voorlopig moeten beleggers nog even uitzien naar een gouden toekomst van glasvezel, terwijl ze genieten van een keurig dividend. Hopen op een lucratieve overname van KPN hoeven ze niet, want de onderneming maakte duidelijk dat ze zelf haar eigen strategie wil uitvoeren, zoals twee durfkapitalisten vorig jaar al mochten vernemen. Aandeelhouders hebben daar bij KPN uiteindelijk weinig over te vertellen, gezien de dikke juridische, wettelijke en politieke beschermingsmuren.
Gerelateerde artikelen