VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heeft ABN Amro vorig jaar onrechtmatig gehandeld door belangrijke informatie over witwassen terloops achterin het eigen jaarverslag te melden? Bijna 700 aandeelhouders vinden van wel, zo blijkt na een eerste oproep van de VEB.

Dat ABN Amro beschuldigd werd van witwassen is al sinds de herfst van 2019 bekend. Het Openbaar Ministerie had de bank op de korrel omdat signalen over dubieuze geldstromen via ABN-rekeningen onvoldoende serieus waren genomen. De bank had de controle niet op orde, waardoor criminelen hun oneigenlijk verkregen inkomsten via de bank een legaal jasje konden geven.

In maart 2021 werd duidelijk dat de situatie nog ernstiger is dan gedacht. Ineens bleek de verdenking van het Openbaar Ministerie te zijn verzwaard tot ‘schuldwitwassen’. ABN Amro zou welbewust een groot risico hebben genomen om als doorvoerhaven voor crimineel geld te worden gebruikt.

Afgezien van de extra reputatieschade, viel te verwachten dat dit zwaardere vergrijp een hogere (miljoenen)boete voor de bank zou betekenen. De voorwetenschap van de verdenking van schuldwitwassen had direct en met een persbericht aan het beleggend publiek kenbaar moeten worden  gemaakt, maar dat heeft ABN Amro nagelaten.

De mededeling over de verdenking van schuldwitwassen werd naast te laat ook nog op een onjuiste wijze gedaan, namelijk op pagina 282 achterin het jaarverslag.

Dat deze manier van berichtgeving onvoldoende was, bleek een krappe week na verschijning van het jaarverslag toen de Telegraaf over schuldwitwassen berichtte. Een forse koersdaling van het aandeel volgde na publicatie in de krant.

Door de onjuiste en te late informatievoorziening zijn beleggers in ABN Amro gedupeerd, zo meent beleggersvereniging VEB. En zij niet alleen. Inmiddels hebben bijna 700 aandeelhouders zich als gedupeerden gemeld. De VEB heeft de bank aansprakelijk gesteld voor de door haar veroorzaakte schade en onderzoekt manieren om compensatie te halen voor gedupeerde beleggers.

Meld u aan voor de VEB-actie
Bent u gedupeerd en heeft u dat de VEB nog niet laten weten? Vul dan uw gegevens in op de actieregistratiepagina van Mijn VEB. U dient hiervoor ingelogd te zijn als VEB-lid.

Ik ben (nog) geen lid
Niet-leden kunnen dit formulier invullen om hun ABN Amro-aandelen door te geven. Houd er rekening mee dat uitsluitend VEB-leden zeker zijn van deelname aan (voor hen openstaande) VEB-acties.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen