VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De euro verliest sinds een jaar veel terrein tegenover de dollar. Welke AEX-bedrijven profiteren hiervan?

De euro is in een vrije val geraakt. De Europese munt verloor sinds begin dit jaar een kleine 8 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De dollar blijft een vluchthaven in tijden van crisis en aan de andere kant van de oceaan wordt de rente aanzienlijk sneller opgetrokken dan in Europa.

De opmars van de dollar betekent dat bedrijven die omzet boeken in de Verenigde Staten, bij gelijke afzet en prijzen, dit jaar al snel circa 10 procent meer euro’s zullen ontvangen voor die verkopen.

De glijvlucht van de euro in beeld

Bron: Bloomberg

Europese bedrijven met (veel) omzet in de VS profiteren van de zwakke euro, vooral als zij een groot deel van de kosten in (de goedkopere) euro’s maken. De hogere verkopen vertalen zich dan in hogere marges en winsten.

Omzet uit de VS is leidend
De onderstaande grafiek bevat een overzicht van de omzet die AEX-bedrijven in de VS boeken. Adyen, Heineken, NN, KPN en Prosus ontbreken in dit overzicht omdat ze de uitsplitsing niet geven.

Ook ontbreken ArcelorMittal en Shell omdat dit grondstoffenbedrijven zijn die de Amerikaanse valuta gebruiken voor hun gehele boekhouding. Bij deze twee bedrijven lopen er veel valuta-effecten door elkaar heen, waardoor het moeilijk is om een conclusie te trekken. Toch zal ook een euro-belegger die in deze bedrijven investeert baat hebben bij een stijgende dollar (mits de grondstoffenprijzen niet evenredig dalen).

Aandeel van de omzet uit de VS

Bron: Jaarverslagen betreffende bedrijven over het jaar 2021

Bedrijven laten niet precies zien in welke landen en valuta kosten worden gemaakt. Het is dus lastig te achterhalen hoeveel voordeel ze op korte termijn precies uit de gestegen dollar halen. Bovendien dekken veel bedrijven valutarisico’s af met derivaten. Ze kunnen - kort gezegd - via deze derivaten de koers waartegen dollaromzetten worden omgeruild naar euro’s vastklikken. Vooral op de korte termijn hebben valutaschommelingen hierdoor soms maar beperkte impact.

Goede voorspeller
Toch lijkt het omzetaandeel in de VS een aardige indicator om te voorspellen hoeveel extra winst in euro’s een stijging van de dollar oplevert. Zo leert althans een blik op de jaarverslagen van Wolters Kluwer (62 procent omzet uit de VS) en Aegon (49 procent omzet uit de VS).

Bij Wolters Kluwer, een van de grootste wereldwijde uitgeverijen van vakliteratuur, levert een dollar die (gemiddeld) 10 procent hoger staat, 100 miljoen euro extra operationele jaarwinst op. Dat is ruim 8 procent van de winst van 1,2 miljard die vorig jaar werd geboekt.

Bij Aegon gaat het om 137 miljoen euro extra nettowinst, en ook dat is 8 procent van jaarwinst van 2021.

Met vertraging profiteren van de dollar
Overigens: het is niet zaligmakend om alleen te kijken naar Amerikaanse aandeel in de omzet als je de impact van de dollar op de winst wilt inschatten. Zo laat de casus Ahold Delhaize zien. Aangezien circa 60 procent van de verkopen in de VS wordt gerealiseerd zou je kunnen zeggen dat het supermarktconcern eigenlijk een Amerikaans bedrijf is.

Toch levert een dollarstijging nauwelijks extra winst op – om precies te zijn: een 10 procent hogere dollar levert slechts circa 3 procent meer winst op. Ahold Delhaize dekt het grootste deel van het valutarisico namelijk af.

Op korte termijn zal er dus weinig effect zijn van een stijgende koers, maar op termijn wel als de huidige hedges aflopen en vernieuwd moeten worden tegen de nieuwe hogere wisselkoers.

Tot slot: er zijn bedrijven zoals Universal Music Group (UMG), die een grote aanwezigheid in de VS hebben, maar niet aangeven wat de dollarstand met de winst doet. Ook hier is echter wel aannemelijk dat een lagere euro een positief effect heeft op de winst (in euro’s) van een internationaal bedrijf dat een relatief klein deel van de omzet uit de eurozone haalt.

In Effect #6 van dit jaar een verklaring waarom de dollar steeds sterker wordt ten opzichte van de euro. U leest dit artikel via deze link.