VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De groei van de biermarkt in Vietnam zorgt voor een stevig herstel in de lucratieve regio Azië en Oceanië. Na twee kwakkeljaren moet dat goed nieuws zijn voor Heineken. Kan de brouwer weer rekenen op de Vietnamese winstmotor?

Heineken zelf haalt de superlatieven al zo ongeveer van stal. Het schrijft in het halfjaarbericht dat het concern in het astrologische jaar van de Tijger zijn groei wil ‘ontkooien’ in Vietnam. Dat is een verwijzing naar het populaire Aziatische biermerk Tiger, waarmee Heineken de snelgroeiende Vietnamese markt wil veroveren.

Voor Heineken is Vietnam een belangrijke markt. Voor de uitbraak van corona zou het land naar schatting goed voor zeker een derde van de winststijging van Heineken dat jaar. Ook andere opkomende landen als Brazilië en Mexico zijn bepalend; volgens analisten moesten de drie landen samen goed zijn voor 80 procent van de verwachte winstgroei.

Het afgelopen halfjaar was de regio Azië en Oceanië (Asia-Pacific), waar Vietnam onder valt, in termen van het biervolume de snelst groeiende Heineken-regio (17 procent volumegroei). Uit alternatieve data, die niet afkomstig zijn van Heineken, viel al eerder op te maken dat Vietnam een stevig volumeherstel zou laten zien.

Stevige toename biervolume in Azië en Oceanië

Bron: halfjaarrapport Heineken, volumegroei in eerste halfjaar 2022 ten opzichte van een jaar eerder

Volgens analisten van de Britse zakenbank Barclays was Vietnam in 2019 goed voor 45 procent van de omzet die de bierbrouwer behaalde in Azië en Oceanië. Hierna zakte ook daar de biermarkt in als gevolg van de lockdowns. Het aandeel in de omzet zou nu iets meer dan een kwart zijn. Tegenwoordig zit ook India in deze regiocijfers, maar in Vietnam is nog steeds veel opwaarts potentieel aanwezig.

Groeimotor
In het algemeen geldt Azië als de groeimotor voor Heineken. Het bedrijf kan profiteren van gunstige demografische karakteristieken van deze regio. De bevolking is relatief jong, heeft steeds meer te besteden en trekt naar grote steden waar een biertje makkelijk te bestellen is.

Zo komen er in Vietnam ieder jaar een miljoen potentiële bierdrinkers bij, omdat zij de alcoholgerechtigde leeftijd bereiken. En als Vietnamezen alcohol drinken, kiezen ze bijna altijd voor bier. Vietnam is na China en Japan de grootste biermarkt van Azië.

Vietnamezen drinken daarnaast steeds vaker bier van het merk Tiger, dat een hip imago heeft en daardoor tegen een iets hogere prijs kan worden verkocht. In Azië, waaronder Vietnam, worden dan ook stevige winsten behaald door Heineken. Van alle Heineken-regio’s zijn de operationele winstmarges in Azië het hoogst (eerst helft 2022: 28,5 procent).

Sputterende motor
Vooral Vietnam is voor Heineken lucratief. De brouwer heeft hier als marktleider (met als belangrijkste concurrent Sabeco, eigendom van ThaiBev) een gunstige uitgangspositie. Toch sputterde de Vietnamese winstmotor van Heineken in het recente verleden behoorlijk.

Als gevolg van een strikte lockdown halveerde vorig jaar – tussen juni en september – de bierverkoop in Vietnam, vergeleken met een jaar eerder. Heineken heeft bovendien een sterke aanwezigheid in Ho Chi Minhstad. De bewoners van de grootste stad van Vietnam mochten enkele weken hun huis niet uit. Pas tegen het einde van het jaar werden alle restricties opgeheven.

Exacte volumecijfers geeft de brouwer niet voor Vietnam. Wel schrijft Heineken dat de netto-omzet (die bestaat uit een volume- en prijscomponent) er het afgelopen halfjaar is toegenomen met iets meer dan twintig procent (‘low-twenties’) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dankzij een sterk herstel van het volume.

Dat de Amsterdamse brouwer in Vietnam een volumeherstel zou rapporteren, konden beleggers al zien aankomen. Het Vietnamese Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert namelijk elke maand voorlopige bierproductiecijfers.

Van de bierproductie in Vietnam wordt het overgrote deel in eigen land geconsumeerd. Heineken is met zes brouwerijen een van de grootste bierproducenten van het land, waardoor landelijke bierproductiecijfers normaliter ook een goed beeld geven van de consumptie van Heineken-bier.

Maandelijkse bierproductie Vietnam


Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek Vietnam

Uit de cijfers valt op te maken dat de bierproductie in Vietnam de afgelopen maanden tussen 15 en 20 procent hoger lag dan een jaar eerder. Over de eerste helft van het jaar kwam de Vietnamese bierproductie uit op plus 15 procent, een cijfer dat iets gedrukt werd door een zwakke januarimaand.

Wie dezelfde Vietnamese cijfers over afgelopen maand (juli) bekijkt, ziet dat de bierproductie jaar-op-jaar met liefst 70 procent is toegenomen.

Door de strikte lockdown tussen juni en september vorig jaar, kent Heineken dit kwartaal een gunstige vergelijkingsbasis in Vietnam. De hoge blootstelling aan Vietnam betekent dat het bedrijf voor de hele regio Azië-Oceanië kan uitzien naar hoge jaar-op-jaar groei. Ook in de komende jaren moet dit een belangrijke winstmotor zijn voor de Nederlandse brouwer.

Alternatieve data


- In maanden waarin Heineken geen kwartaal- of jaarcijfers rapporteert, zijn analisten op zoek naar gegevens die meer vertellen over de actuele ontwikkeling in belangrijke markten als Vietnam en Mexico.

- Volgens schattingen van analisten bij Barclays is Mexico goed voor 14 procent van Heinekens netto-omzet. Het Noord-Amerikaanse land is daarmee de grootste individuele markt voor de brouwer. Bovendien haalt Heineken er, net als in Vietnam, hoge winstmarges. Mexico is dus een belangrijke markt om in de gaten te houden voor beleggers.

- Heineken kocht meer dan tien jaar geleden de Mexicaanse brouwer FEMSA en verwierf zo de biermerken Sol, Tecate en Dos Equis. Het Nederlandse bierconcern heeft inmiddels zeven brouwerijen in het land.

- Het afgelopen decennium had FEMSA een marktaandeel dat schommelde rond de 40 procent. De rest van de Mexicaanse biermarkt is vrijwel geheel in handen van Modelo (bekend van Corona), onderdeel van de grote concurrent AB InBev.

- Om een vinger aan de pols te houden van de gezondheid van de Mexicaanse biermarkt gebruiken analisten verkoopdata van de landelijke supermarktvereniging Antad. Weliswaar vertalen deze cijfers zich niet een-op-een in de bierconsumptie, ze geven wel een indicatie van de financiële gezondheid van de Mexicaanse consument.Gerelateerde artikelen