VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dat goedkoop duurkoop kan blijken, zal iedere doorgewinterde belegger kunnen beamen. Zeker in tijden van hoge inflatie is het cruciaal te beleggen in bedrijven met een bovengemiddelde winstgevendheid en een robuuste balans. Een zoektocht naar bedrijven met de beste papieren op de Amerikaanse en Europese beurs.

De toekomst laat zich slecht voorspellen – dat geldt nu misschien wel meer dan ooit. Duidelijk is in ieder geval dat een zoektocht naar de kampioenen van morgen begint bij de winnaars van vandaag.

De harde lessen van het kapitalisme leren nu eenmaal dat de sterkste bedrijven – vaak ten koste van de zwakkere spelers – op de langere termijn op allerlei manieren kunnen profiteren van crisis-situaties. Voor de inflatiecrisis waar de wereld zich nu in bevindt, zal dat waarschijnlijk niet anders zijn.

Marktmacht is hier het centrale begrip. Waar veel bedrijven de grootst mogelijke moeite hebben hun verkoopprijzen te laten meestijgen met de oplopende kosten, lijkt dit geen enkel probleem voor bijvoorbeeld het Franse modeconcern Hermès.

Bovendien hebben marktleiders in de regel enorme hoeveelheden cash op de balans, een logisch uitvloeisel van een vette kasstroom. Zo heeft technologiegigant Apple – in tegenstelling tot de concurrentie – de ruimte om anticyclisch te investeren. Op eigen kracht, of – misschien nog wel beter – door in problemen verkerende concurrenten voor een habbekrats op te kopen.

De angst bij giganten voor de ontwrichtende innovatiekracht van startups zal ook een stuk minder zijn. Bij deze jonge bedrijven zal veel energie nodig zijn om te overleven, ook al omdat investeerders minder happig zijn om onder de huidige omstandigheden kapitaal te blijven fourneren.

19 winnaars
Op de langere termijn zorgt de shake out – de zwakkere bedrijven verlaten het speelveld – ervoor dat de winnaars alleen maar dominanter worden. Als het herstel inzet, ontstaat een vliegwieleffect omdat de ‘ingepikte’ omzet van de ter ziele gegane concurrenten nu onder de sterkste spelers wordt verdeeld.

Niet alleen ontstaan meer schaalvoordelen – de omzet groeit harder dan de (vaste) kosten – ook komen de winnaars weg met het in rekening brengen van hogere prijzen voor hun producten en diensten. Klanten kunnen immers minder makkelijk naar een concurrent.

Om de winnaars van morgen te selecteren heeft de VEB een uitgebreide analyse uitgevoerd onder de 1100 grootste westerse beursgenoteerde bedrijven die deel uitmaken van de pan-Europese Stoxx 600 en de Amerikaanse S&P 500 index.

Uit deze lijst hebben we stap voor stap de beursfondsen gefilterd die bovengemiddeld goed scoren op de volgende vier criteria:

Bovengemiddelde marges – van 1100 naar 362 bedrijven

Bovengemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal – van 362 bedrijven naar 181

Bovengemiddeld lage schulden - van 181 bedrijven naar 87

Benedengemiddeld faillissementsrisico - van 87 bedrijven naar 43

Er blijven 43 bedrijven over die iedere selectieronde hebben overleefd. Vervolgens hebben we nog een aantal extra veiligheidskleppen ingebouwd. Zo vielen bedrijven met een beurswaarde van minder dan 10 miljard euro af - waardoor we uiteindelijk op 19 ultieme krachtpatsers uitkomen.

De lijst van deze 19 aandelen wordt gepubliceerd in Effect 11 2022. Deze ligt rond 8 november op de deurmat van VEB-leden. Als u nog geen lid bent van de VEB en u wilt magazine Effect ontvangen, kunt u hier klikken.