VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Elke execution only belegger krijgt ermee te maken: een order inleggen. Voor beginnende én voor ervaren beleggers kan het geen kwaad om het hele proces rondom het plaatsen van een order nog eens goed onder de loep te nemen. Welke verschillende soorten orders zijn er? Welke inzichten biedt het orderboek? Een uitgebreid overzicht in Leren over Beleggen.

Wanneer je zelf handelt op de beurs, heb je de keuze uit diverse mogelijkheden bij het plaatsen van beleggingsorders. Welke het meest geschikt is, hangt onder meer af van het effect waarin je handelt en je eigen visie op de markt.

In de dagelijkse praktijk zijn er twee soorten orders die het vaakst worden gebruikt:

1. De bestensorder/market order: deze order wordt afgewikkeld tegen de beste prijs die op dat moment voor de betreffende order beschikbaar is. Dit type order is vooral geschikt voor liquide effecten, waarin veel handel is.

2. Limietorder: bij een limietorder geef je als belegger altijd een prijslimiet mee, de minimale prijs die je wilt ontvangen bij verkoop of de maximale prijs die je wilt betalen bij aankoop. In de meeste gevallen is het verstandig om dit ordertype te kiezen voor een reguliere transactie.

Daarnaast spelen er bij het plaatsen van een order nog een heleboel andere zaken die het proces net een tikkie lucratiever kunnen maken. In een uitgebreid artikel in de sectie Leren over Beleggen gaan we in op al deze zaken rond beleggingsorders en de uitvoering daarvan. Zo gaan we uitgebreid in op de voor- en nadelen van beide soorten orders, geven we aan hoe je het beste limieten kunt instellen en hoe je bied- en laatprijzen in je voordeel kunt gebruiken.

Het artikel over beleggingsorders en de uitvoering van deze orders vind je via deze link.