VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het seizoen van dividenduitkeringen gaat binnenkort weer van start. Beleggers krijgen te maken met tal van begrippen en zaken om rekening mee te houden. Ook de teveel betaalde belasting terugkrijgen vraagt vaak om flink wat stappen en documenten die moeten worden aangeleverd. Een overzicht.

Veel bedrijven zijn voornemens om dit jaar (slot)dividend, over het afgelopen boekjaar, uit te keren. Voordat het zover is, zijn beleggers nog aan zet om daarover tijdens de aandeelhoudersvergadering hun stem uit te brengen. De agenda, samen met de andere vergaderstukken, dient minimaal 42 dagen van tevoren bekend te worden gemaakt door een beursvennootschap.

Relevante termijnen
Zodra het dividend is goedgekeurd, komen beleggers die de aandelen in ieder geval tot en met het slot van de handelsdag voor de ex-dividenddatum in portefeuille hebben, in aanmerking voor het aankomende dividend. Op de ex-dividenddatum vervalt dat recht, zodat de koers van het betreffende aandeel, afgezien van andere ontwikkelingen op de beurs op dat moment, veelal zakt met de hoogte van dat dividend.

Het dividend wordt uitbetaald op datum van betaalbaarstelling. Het kan zijn dat er enkele dagen en soms zelfs weken overheen gaan voordat het dividend betaalbaar wordt gesteld. Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf.

Belastingzaken
In beginsel wordt contant dividend uitgekeerd onder inhouding van dividendbelasting. In Nederland is dat 15 procent. Belangrijk daarbij is om te kijken of het dividend is uitbetaald door een Nederlandse of een buitenlandse beursgenoteerde onderneming.

Voor beleggers die dividend van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming hebben ontvangen, is automatisch 15 procent dividendbelasting ingehouden. Deze ingehouden dividendbelasting is in principe te verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting. Dat is tijdens de belastingaangifte in orde te maken.

Voor beleggers die dividend van een buitenlandse beursgenoteerde onderneming hebben ontvangen, zijn er meer aandachtspunten. Indien een belastingverdrag is gesloten tussen Nederland en het andere land in kwestie, kan de belastingheffing mogelijk worden teruggebracht naar het verdragstarief (vaak is dat 15 procent). Deze kan worden verrekend in de belastingaangifte.

Maar wanneer meer dan het verdragstarief is ingehouden, mag niet alles worden verrekend met de Nederlandse inkomstenbelasting. Het meerdere is uitsluitend terug te vorderen bij de belastingdienst van het betreffende land. Beleggers die op eigen initiatief buitenlandse dividendbelasting terug willen vorderen, kunnen formulieren opvragen via het mailadres CFD.LC.Apeldoorn@belastingdienst.nl. Ook kunnen beleggers contact opnemen met de BelastingTelefoon.

Voor sommige landen, zoals de VS, kan ‘relief at source’ worden toegepast. Dan wordt aan de bron al het verlaagde tarief ingehouden. Aan de hand van een formulier (W8-BEN) wordt voor kwalificerende beleggers de heffing op dividend uit de VS daarmee verlaagd naar 15 procent.

Om te veel ingehouden buitenlandse dividendbelasting terug te vorderen of in bepaalde gevallen het verlaagde brontarief te laten inhouden, is doorgaans wel medewerking nodig van de bank of broker. Deze dient de relevante documentatie ter beschikking te stellen. Bij sommige landen is het vereist om een zogeheten ‘dividendnota’ aan te leveren. Niet alle banken of brokers werken hieraan mee en de partijen die dat wel doen, kunnen hiervoor kosten in rekening brengen. Ook hebben sommige partijen een eigen tax reclaim-dienst, waar beleggers tegen betaling gebruik van kunnen maken.

Opletten bij opties
Een optiebelegger heeft zelf geen recht op dividend, maar komt hier mogelijk wel mee in aanraking. Het kan namelijk gebeuren dat op een aandeel waar de betreffende optie betrekking op heeft, wel dividend wordt uitgekeerd. Wanneer het onderliggende aandeel ex-dividend gaat, beïnvloedt dat de waarde van de optie.

Een calloptie kan minder waard worden wanneer de onderliggende aandelen ex-dividend gaan, omdat de koers van het aandeel op de betreffende datum vaak daalt met het dividendbedrag, en de intrinsieke waarde van de optie dus evenveel afneemt.

Een belegger die een calloptie in portefeuille heeft en deze uitoefent op de handelsdag voor de ex-dividenddatum, ontvangt de onderliggende aandelen én het dividend. Of dit gunstig is, hangt af van factoren als tijdswaarde, uitoefenprijs en de hoogte van het dividend. Het is dan aan de schrijver (de verkoper) van die optieserie om zowel de aandelen als het dividend (na) te leveren.

Dividendherbeleggingsplan
Indien een bedrijf geen dividend in aandelen uitkeert, zijn er andere opties voor beleggers die de contante dividenden wel willen herbeleggen. Allereerst is het mogelijk om zelf het dividend, zodra dat op de rekening staat, te herbeleggen door de betreffende aandelen bij te kopen. Voor een selectie van bedrijven is er ook een andere optie: het zogeheten dividendherbeleggingsplan (DRIP).

Een aantal beursgenoteerde ondernemingen biedt dit aan, waarbij het contante dividend (minus de ingehouden dividendbelasting) wordt herbelegd in het desbetreffende aandeel. ABN Amro Corporate Broking verzorgt de dividendherbeleggingsplannen voor een aantal bedrijven. Op de website van de grootbank staat beschreven welke dit zijn. De koop van de aandelen gebeurt na de ex-dividenddatum, maar voor de datum van betaalbaarstelling.

De klant betaalt de gemiddelde koopprijs die ABN Amro berekent als ‘herbeleggingsprijs’, zo staat uitgelegd op de website. Er komen kosten bij, en fracties van aandelen worden afgerekend in contanten. Beleggers die van deze DRIP-dienst gebruik willen maken, kunnen bij de eigen bank of broker hierover navraag doen.

Dividendoverzicht op de VEB-website en in Effect
Op de VEB-website (www.veb.net/dividend) houdt de VEB een overzicht bij van dividendgegevens van een groot aantal beursgenoteerde ondernemingen. Het kan hier nog gaan om verwachte of voorgestelde dividenden. Het overzicht vindt u ook op pagina 36 in Effect #4 2023.

Ook achterin Effect (in de rubriek kerncijfers) zijn van veel ondernemingen dividendgegevens te vinden. Het betreft hier niet de aangekondigde dividenden (over het afgelopen boekjaar), zoals die in de kalender staan vermeld, maar taxaties van analisten van dividenden over het lopende boekjaar.

Kijk op www.veb.net/dividend


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap