VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB bestaat komend jaar 100 jaar. Dat is reden voor feest. Speciaal voor de (nieuwe) leden van de VEB starten we een mooie actie, de VEB-Beleggingsgarantie.

Binnenkort gaan we live. Hoe het werkt? In hoofdlijnen: iemand wordt VEB-lid, investeert maximaal 1.000 euro (het meerdere valt niet onder de garantie) in een aantal gespreide en gunstig beoordeelde Exchange Traded Funds. Mocht na vijf jaar sprake zijn van een verlies, dan betaalt de VEB het verlies volledig terug. Zoals u van ons gewend bent, helpen we beleggers met het kiezen van een goede bank/broker (door middel van de VEB-brokertool), het samenstellen van de portefeuille (door middel van een speciale selectiemodule) en met verstandig beleggen (door middel van Effect, website en, binnenkort, de app).

 

Alles over de actie

 

De volgende generatie
Dus heeft u (klein)kinderen en hoopt u uw interesse in beleggen door te kunnen geven aan de volgende generatie, dan is dit een mooie kans. Het is helemaal aan u of u slechts de boodschapper bent of ook een aandeel in het startkapitaal wilt verzorgen. Uit eerdere VEB-enquêtes bleek dat onze leden het belangrijk vinden dat de volgende generatie ook belegt. Dit kan straks veilig, zonder risico en goed geïnformeerd. Daarnaast staat de actie open voor alle Nederlanders die wel willen beleggen, maar om verschillende redenen nog niet zijn gestart.

U bent belegger en u weet dat beleggen, zeker in tijden van hoge inflatie, verstandiger is dan sparen. En toch sparen de meeste Nederlanders tegen beter weten in stug door. Op rekeningen met 1% rente en 5% inflatie. Dat is jammer en niet rationeel. Het langjarig gemiddeld nettorendement op beleggen bedraagt 6 á 7%. Het moment van entree is daarbij natuurlijk sterk bepalend voor de realisatie op korte termijn. Zeker voor jongeren vormt dit een drempel. En dat kunnen we goed begrijpen. Je kent nog niet de weg en de eerste jaren kunnen de koersverliezen je ook wel eens om de oren vliegen.

Startkapitaal
Maar waarschijnlijk is de kennismaking met beleggen positief. Zo is het ons toch ook vergaan? Ik heb als 18-jarige ooit de maandprijs in een nationaal beursspel gewonnen. Met beleggen in Philips zowaar; dat waren nog eens tijden! Ik mocht een mooie cheque van 1000 gulden in ontvangst nemen op de beursvloer van de AEX. Mijn startkapitaal. De interesse in de beurs is altijd gebleven.

Ervaring opdoen, interesse wekken, leren van kansen en mislukkingen, risico’s steeds beter kunnen inschatten. Dat vormt de kern van verstandig beleggen. Op termijn zal je dan inzien dat beleggen de juiste keuze is voor verstandige vermogensopbouw. Aan die positieve beleggingscultuur wil de VEB graag bijdragen. Een tegenwicht tegen de excessen die we zien en die zich met hun marketing juist op jongeren en beginnende beleggers richten, zoals crypto-assets, SPAC’s en bedrijven met mooie plannen, maar weinig resultaten.

Spreiding
Als VEB zijn we zó overtuigd van principes als beleggen op de lange termijn, tegen lage kosten en met spreiding, dat wij voor startende beleggers de risico’s voor de eerste 1.000 euro voor onze rekening nemen. Het enige dat aspirant-beleggers hoeven te doen, is lid worden van de VEB. En dat is per definitie een vruchtbare investering.

We hopen als VEB dat het vijf mooie beursjaren gaan worden. We hopen natuurlijk ook dat de instappers het plezier in beleggen herkennen en de actie waarderen. Maar zelfs als het mis gaat en over vijf jaar de koersborden donkerrood kleuren, kunnen we als VEB dit risico aan. We zijn een sterke organisatie. Al bijna 100 jaar lang. Maar we willen ook graag meer jongeren in ons ledenbestand. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie actie. Ik hoop u ook!

Deze column van VEB-directeur Gerben Everts verschijnt in Effect nr. 5