VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers blijven vaak hangen in aandelen en sectoren waarmee ze al bekend zijn. Om het risico te spreiden kan het niettemin goed zijn om eens wat verder te kijken, naar nieuwe (sub)sectoren. Zijn er industrieën die meer zicht bieden op een goed rendement?

Een goede sectoranalyse kan hierbij helpen. Veel Nederlandse banken bieden aardige sector-rapporten, maar heel uitgesproken zijn die niet. Voor nieuwsgierige beleggers is het echter goed mogelijk om zelf een sectoranalyse naar eigen smaak op te zetten. Een mooie klus voor de zomermaanden als iedereen op het strand ligt en het - doorgaans - rustig is op de beurzen.

Op de VEB-site vindt u onder de tab Leren veel informatie en inzichten over de belangrijkste bouwstenen van een sectoranalyse zoals vraagontwikkeling, bemoeienis vanuit overheden, concurrentie en trends in de sector. Ook verwijst de site door naar verschillende externe bronnen.

Externe bronnen
Nadeel van veel externe bronnen is dat – voorzover er diepgaande analyses zijn of concrete aandelentips  – deze veelal zijn voorbehouden aan betalende klanten. Enkele voorbeelden van partijen die informatie bieden:

 

Eigen onderzoek
Een andere, wat creatievere, optie om verschillende sectoren in kaart te brengen is door te kijken naar verschillende indexvolgende fondsen (etf’s). In de documentatie of op de website van de betreffende aanbieder staat vaak een sectorverdeling en is ook te zien welke bedrijven precies in het fonds zitten. Bekende aanbieders van etf’s zijn bijvoorbeeld iShares, Van Eck en Vanguard.

De verschillen kunnen heel groot zijn. Zo bevat de AEX-index, de bekende Nederlandse beursgraadmeter, slechts 25 bedrijven uit een negental sectoren, terwijl de bekende Amerikaanse beursindex S&P 500, met 500 aandelen breder gespreid is en ook meer en andere andere sectoren bevat.

Het ontleden van zulke indexen, aan de hand van etf’s, kan interessante inzichten opleveren. Het is daarmee een basis voor nader onderzoek naar specifieke bedrijven. Zo komen de grootste bedrijven op de betreffende beurzen in deze indexen terecht, en hoe meer een bedrijf waard is, hoe groter de weging. Goed presterende sectoren krijgen zo automatisch een groot gewicht.

Bovendien zijn er etf’s die specifiek in een bepaalde sector beleggen. Op een moederindex als de STOXX Europe 600 is dan een extra filter toegepast die bijvoorbeeld alleen aandelen in gezondheidszorg of olie en gas selecteert. Deze zijn te vinden in de VEB - ETF portal. De kenmerken per sector-etf zeggen veel over de koers-winstverhouding en het dividendrendement.

Spreiden
Het aanbrengen van spreiding in een beleggingsportefeuille kan risico’s verkleinen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een spreiding van 12 tot 20 aandelen, met spreiding over sectoren, de verhouding tussen rendement en risico verbetert.  

De VEB biedt op de sectie Leren op deze site meer informatie over de vraag welke sectoren interessant kunnen zijn voor uw eigen portefeuille: