VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wie tot 2022 staatsobligaties kocht van de meest kredietwaardige landen, werd een beetje meewarig aangekeken. Er moest immers veelal geld op worden toegelegd. Sindsdien zijn de omstandigheden flink veranderd. Met de rentestijgingen die zijn doorgevoerd en mogelijk nog in het verschiet liggen, is een obligatiepositie weer het overwegen waard.

Zeker in een meer defensieve portefeuille zijn obligaties een belangrijke component. Het beleggen in individuele uitgiftes is echter nog niet zo eenvoudig. Voor de meeste beleggers is een fonds of etf een goed alternatief, zeker om voldoende te kunnen spreiden over uitgevers en looptijden.  

Voor iedere belegger is het wel van belang om te weten hoe obligaties passen tussen andere beleggingscategorieën en hoe het rendement en de koers zich gedragen.  

De gestegen marktrentes hebben (staats)obligaties weer een aantrekkelijkere beleggingscategorie gemaakt. Aan de andere kant zal iemand met langerlopende obligaties in de portefeuille flinke verliezen hebben moeten slikken.  

Een rentecurve laat zien welk effectief rendement een belegger kan behalen over de obligaties met verschillende looptijden van eenzelfde uitgever. Tussentijds kunnen koersen natuurlijk wel stijgen en dalen; de beleggingshorizon is belangrijk. Voor een belegger die nu de keuze maakt tussen sparen en beleggen in obligaties, is de belastingheffing in box 3 ook een factor die moet worden meegewogen. 

De VEB besteedt op deze pagina uitgebreid aandacht aan de kenmerken van obligaties en de rol die deze hebben in de beleggingsportefeuille. Zoekt u naar een mandje obligaties, raadpleeg dan onze etf-portal.