VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stijgende inkomens, een trek naar de stad en ieder jaar een miljoen nieuwe potentiële bierdrinkers. Op papier voldoet Vietnam aan alle kenmerken van een aantrekkelijke biermarkt voor Heineken. Maar de praktijk valt tegen. Waarom hapert de belangrijke groeimotor van de Amsterdamse brouwer?

De winstvooruitzichten bij Heineken blijven mager dit jaar. De tweede bierbrouwer ter wereld, achter het Belgische AB InBev, gaf deze week aan dat beleggers dit jaar niet hoeven te rekenen op een stijging van de operationele winst (vóór aftrek van bijzondere kostenposten en amortisatie).

Bij de halfjaarcijfers in juli spraken de Amsterdammers nog de verwachting uit dat deze winst tussen de nul en 5 procent zou toenemen. De brouwer geeft nu aan dat het zich kan vinden in de schattingen van analisten die er rekening mee houden dat de winst op de onderkant van deze bandbreedte gaat uitvallen.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de zwakke winstontwikkeling bij Heineken. Zo verkocht het AEX-bedrijf door de slechte zomermaanden minder bier in Europa en heeft het last van de zwakke economie in groeimarkt Nigeria. Ook in Vietnam zit het al enkele kwartalen tegen, en dat doet zeer.

Voor Heineken is Vietnam een belangrijke markt. Voor de uitbraak van corona was Vietnam naar schatting goed voor zeker een derde van de jaarlijkse winstgroei.

Als exportland heeft Vietnam momenteel echter last van de kwakkelende economieën in Europa en de Verenigde Staten. Zo worden in het westen minder sneakers van Nike en Adidas gekocht. De sneakerfabrieken in Vietnam draaien hierdoor op een lagere capaciteit.

Ook rommelt het op de eigen vastgoedmarkt en zet een grootschalige anti-corruptiecampagne een rem op de bestedingen.

Krimp in Azië
Dat Heineken last ondervindt in Vietnam is terug te zien in de cijfers over regio Azië (Asia-Pacific), waar behalve Vietnam ook China, Indonesië, Cambodja en Maleisië deel van uitmaken. Het verkoopvolume krimpt volgens de verslaggeving van Heineken in deze regio al drie kwartalen op rij (zie grafiek).

Vietnam is volgens schattingen van de Britse zakenbank Barclays goed voor circa 40 procent van de verkopen in Azië. Heineken deelt zelf geen informatie op land-niveau, maar uit alternatieve databronnen valt op te maken dat ook de bierproductievolumes sinds begin dit jaar teruglopen in Vietnam.

Teruglopende bierverkoop Heineken in Azië

Bron: kwartaalverslagen Heineken, Centraal Bureau voor de Statistiek Vietnam. Berekening VEB. Bierproductie Vietnam gemiddeld per kwartaal.

Het Vietnamese Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert op maandbasis bierproductiecijfers. Van de bierproductie in Vietnam wordt het overgrote deel in eigen land geconsumeerd. En Heineken is met zes brouwerijen één van de grootste bierproducenten van het land.

Deze bierproductiecijfers zouden dus normaliter – zeker over langere periodes –een goed beeld moeten geven van de consumptie van de biermerken die Heineken voert in Vietnam.

Van groei naar krimp
Een nuancering: Heineken liet bij de kwartaalcijfers weten dat de bierproductiecijfers in Vietnam volatiel zijn. De relatie tussen de landelijke bierproductie en bierconsumptie is dus niet altijd één-op- één. Bij de halfjaarcijfers in juli meldde topman Dolf van den Brink dat Heineken de overgang van enorme groei naar krimp in Vietnam niet had zien aankomen. Heineken zat als gevolg hiervan met grote voorraden die afgebouwd moesten worden.

Hierdoor daalt vermoedelijk de bierproductie momenteel jaar-op-jaar in Vietnam harder (min 24 procent) dan de bierverkopen (volgens Heineken min 15 procent). Vanwege de moeilijke vergelijkingsbasis zal in het vierde kwartaal waarschijnlijk ook sprake zijn van forse krimp.

Het goede nieuws voor Heineken-beleggers is echter dat kwartaal-op-kwartaal de bierproductie in Vietnam, zij het vanaf een laag niveau, lijkt te herstellen (zie toename van de bierindex van 165 in Q2 naar 173 in Q3, zie grafiek).   

Bierproductie Vietnam stabiliseert op laag niveau

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek Vietnam. Bierproductie Vietnam gemiddeld per kwartaal. 2015=100. Berekening VEB.

Groeimarkt
Beleggers kijken reikhalzend uit naar een herstel in Azië, en in het bijzonder Vietnam. In Azië haalt Heineken doorgaans stevige winsten. Van alle Heineken-regio’s zijn de operationele marges in Azië het hoogst. Over heel 2022 was deze regio verantwoordelijk voor dertig procent van de operationele groepswinst, terwijl het continent verantwoordelijk was voor slechts circa 15 procent van de verkopen.

Bovendien is Azië, en Vietnam in het bijzonder, een belangrijke groeimarkt. De kernmotor van onze groei, noemde Van den Brink het land in het meest recente jaarverslag. De bevolking is relatief jong, heeft steeds meer te besteden en trekt naar grote steden. Ook komen er in Vietnam ieder jaar een miljoen potentiële bierdrinkers bij, omdat zij de alcoholgerechtigde leeftijd bereiken. En als Vietnamezen alcohol drinken, kiezen ze bijna altijd voor bier.

Vietnam is na China en Japan de grootste biermarkt van Azië. En Heineken heeft als marktleider in Vietnam (met als belangrijkste concurrent Sabeco, eigendom van ThaiBev) een gunstige uitgangspositie.

Vietnamezen drinken daarnaast steeds vaker bier van het Heineken-merk Tiger, dat een hip imago heeft en daardoor tegen een iets hogere prijs kan worden verkocht.

Maar doordat de Vietnamese economie nu hapert, is er even geen geld voor de duurdere biertjes uit de stal van Heineken. Voor beleggers valt dus te hopen dat het land er weer bovenop komt en dat Heinekens groeimotor (eindelijk) weer gaat draaien.

 
Gerelateerde artikelen