VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na tegenvallende cijfers van enkele concurrenten, waren beleggers somber gestemd over de vierdekwartaalcijfers van LVMH. Dat bleek onterecht, want de maker van Louis Vuitton-tasjes zag de verkopen met 10 procent stijgen. Dankzij de meevallende jaarcijfers steeg de koers vrijdag 26 januari het hardst in vijftien jaar. Wie uitzoomt ziet wel dat de groei na drie formidabele jaren terug is gevallen naar het historische gemiddelde.

Met vijfenzeventig prestigieuze merken onder één dak is Louis Vuitton Moët Hennessy één van de meest waardevolle bedrijven van Europa. De jaarcijfers van vorige week vrijdag bevestigen andermaal dat het onverstandig is om het iconische modehuis af te schrijven.

LVMH-topman Bernard Arnault gaf bij de jaarcijfers aan dat hij dit jaar “met veel vertrouwen” tegemoetziet. Beleggers zetten LVMH na de presentatie dan ook zo’n 13 procent hoger, de grootste stijging van het aandeel op één dag sinds 2008. De optimistische toon van Arnault volgt op een aantal kwartalen waarin de zorgen over luxemerken onder beleggers toenamen. Dat werd deels veroorzaakt door recente zwakke cijfers van onder andere concurrent Burberry. Maar het Britse modehuis is geen Louis Vuitton, zo bleek vrijdag dus.

De luxemerken van LVMH laten de concurrentie ver achter zich. Het Franse concern zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen tot 24 miljard euro, geholpen door de sterke vraag van welgestelde kopers, waaronder veel Chinezen. De kwartaalomzet van LVMH steeg organisch (afgezien van overnames, desinvesteringen en valuta-effecten) met 10 procent; dat is meer dan de 8 procent waar analisten op hadden gerekend.

LVMH herstelt in het vierde kwartaal

Bron: kwartaalcijfers LVMH. Omzet. Bedragen in miljarden euro’s

Mode en drank
Dankzij het sterke vierde kwartaal kwam de jaaromzet van LVMH uit op 86 miljard euro. Met een breed scala aan merken als Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior (mode), Moët & Chandon (drank) en Bulgari (parfum en sieraden) is LVMH actief in verschillende hoeken van de luxe-sector. Maar de mode- en lederwarendivisie is veruit het belangrijkste voor het bedrijf: het onderdeel is goed voor de helft van de verkopen en zelfs voor driekwart van de winst.

De mode- en lederwarendivisie is wereldberoemd door de luxetassen van Louis Vuitton, die voor duizenden euro’s over de toonbank vliegen. Dit vlaggenschipmerk bestaat al sinds 1854. Er zijn weinig producten die sterker uitstralen dat iemand goed in de slappe was zit.

Zolang dat imago in stand blijft, zullen consumenten bereid zijn grof geld te betalen voor tassen met dit logo.

Daarnaast zitten er voldoende andere (niche-) modemerken in de kledingportefeuille van LVMH voor vrouwen die liever iets anders willen dragen dan Louis Vuitton; denk aan Fendi, Pucci, Dior en Givenchy. De omzet uit Fashion & Leather Goods steeg vorig jaar naar 42 miljard euro, een toename van ruim 9 procent ten opzichte van 2022. Daarmee is de omzet van het mode-onderdeel in vijf jaar tijd nagenoeg verdubbeld (van 22 miljard euro tot 42 miljard euro).

Nieuw verkooprecord LVMH

Bron: kwartaalcijfers LVMH. Omzet. Bedragen in miljarden euro’s

Dipje cognac
Waar mode- en lederwaren de sterkhouder is van LVMH, blijft de Wines & Spirits-divisie, met merken als Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Hennessy, juist al enige tijd flink achter. Toch bleek vorige week dat deze tak na twee zwakke kwartalen eindelijk weer is teruggekeerd naar groei (op jaarbasis).

Het grootste pijnpunt van de kleine divisie met wijn en sterke dranken (2023: 7 miljard euro omzet) is cognac. De drie Franse bedrijven die de cognacmarkt domineren – LVMH, Rémy Cointreau en Pernod Ricard – kampen allemaal met een dalende verkoop door een zwakke vraag in de Verenigde Staten, de grootste markt. Zo wordt meer dan de helft van alle Franse cognacflessen naar de VS geëxporteerd.

Het merendeel van de cognac in de VS wordt geconsumeerd door Afro-Amerikanen, een demografische groep waarvan de inkomens relatief zwaar zijn getroffen door de fors gestegen kosten van levensonderhoud. Ook de export naar China viel de laatste kwartalen tegen door de afzwakkende economie. En tot overmaat van ramp kondigde Beijing vorige maand een anti-dumpingsonderzoek naar cognac aan. Dat was duidelijk een antwoord op het feit dat ‘Brussel’ plannen aankondigde om zwaardere heffingen in te voeren voor de import van Chinese auto’s.

Volgens financieel directeur Jean-Jacques Guiony is het dieptepunt voor de cognac-activiteiten van LVMH echter vermoedelijk gepasseerd. Concurrent Rémy Cointreau, die vorige week vrijdag ook kwartaalcijfers publiceerde, had eveneens goed nieuws – of eigenlijk minder slecht dan verwacht.

Rémy Cointreau meldde dat het in de VS een aanzienlijke verbetering zag ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook ziet het drankconcern de verkoopcijfers in China niet verder verslechteren. Dankzij deze mededelingen steeg het aandeel Rémy Cointreau op 26 januari met liefst 15 procent. Sectorgenoot Pernod Ricard volgde met 8 procent.  

Terug naar trend
Het afgelopen jaar groeide LVMH een stuk minder hard dan in de jaren ervoor, en dat zal mogelijk zo blijven. Zo gaf cfo Guiony in het derde kwartaal al aan dat het lijkt dat de tijden van extreme hoogconjunctuur op het gebied van luxe ten einde komen. “De groei convergeert – na drie uitmuntende jaren – naar cijfers die meer in lijn liggen met het historische gemiddelde”, aldus de Fransman in de analisten-call destijds.

De cijfers van LVMH in het laatste kwartaal bevestigen dit eerder geschetste beeld. Het Franse concern behaalde in de tweede helft van 2023 een omzetgroei van zo’n 10 procent. “We zaten dicht bij historische trends”, aldus Guiony vrijdag tegen analisten. “De gemiddelde organische groei over de afgelopen 35 jaar bedroeg ruim 9 procent.”

De aandelen LVMH worden verhandeld op iets minder dan 14 keer het verwachte brutobedrijfsresultaat (ebitda) voor 2024. Dat is in lijn met het langjarig gemiddelde. Ondanks de forse opleving van de koers in de laatste dagen, noteert het aandeel nog 15 procent onder de piek van 904 euro in april 2023.

Rijkste man ter wereld

Dankzij de meevallende jaarcijfers van luxeketen LVMH is Elon Musk niet langer de rijkste man ter wereld. Zijn plek werd ingenomen door Bernard Arnault. De Fransman dankt zijn rijkdom aan zijn belang van 48 procent in LVMH.

Volgens de rijkenlijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes is Arnault goed voor een geschat vermogen van 209 miljard dollar. Daarmee laat hij Tesla-ceo Musk (183 miljard dollar) ruimschoots achter zich. Op grond van de jaarcijfers was Arnault Musk al gepasseerd. Deze week echter, zette een Amerikaanse rechter een streep door een groot optiepakket dat Musk in 2018 bedong bij Tesla. Deze zaak was aangespannen door een aandeelhouder van Tesla. Door het wegvallen van dat voorwaardelijke beloningspakket - door Forbes gewaardeerd op 25,5 miljard dollar- is het gat wat serieuzer geworden.

De 74-jarige Arnault hevelt langzaam steeds meer van de controle bij LVMH over naar zijn kinderen. Alle vijf de kinderen van Arnault - afkomstig uit twee huwelijken - zijn actief in het luxeconcern. Momenteel zijn alleen zijn oudste dochter Delphine en zoon Antoine onderdeel van het directiecomité (Board of Directors) van LVMH. Daar zal na de jaarlijkse algemene vergadering van 18 april verandering in komen als zoons Alexandre en Frédéric zullen toetreden tot het bestuur.

Alexandre was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de productie en communicatie van de in 2019 overgenomen Amerikaanse juwelier Tiffany & Co, en Frédéric werkt bij de divisie Watches & Jewelry, met horlogemerken Bulgari, Hublot en TAG Heuer.

 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap