VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor etf’s uit de kernselectie brengt DeGiro beleggers maar 1 euro kosten in rekening. Voor de andere etf’s geldt een tarief van 3 euro. Sympathiek. Maar de laatste jaren is die kernselectie wel stevig ingekrompen. Waarom is dat en wat is er nog van over?

Een selectie van etf’s (indextrackers) waarin beleggers tegen geringe transactiekosten kunnen handelen. Het is een mooi aanbod van DeGiro, dat al een decennium bestaat. Oorspronkelijk werden er door de broker helemaal geen kosten gerekend, maar sinds 15 mei 2023 is dat aangepast naar 1 euro aan externe handlingskosten per transactie. Door de tijd heen is dit assortiment ook stevig ingekrompen. In maart 2022 waren er nog bijna 200 etf’s onderdeel van de kernselectie. Dat zijn er momenteel nog maar 75.

Priips
In een verder verleden waren dat er zelfs veel meer dan 200. In februari 2017 vielen bijvoorbeeld nog 740 etf’s in de kernselectie. Bij de daling van 740 naar 200 speelden de Europese Priips-verordeningen een grote rol. Hierdoor mochten fondsen zonder Nederlandstalig Essentiële-informatiedocument (in het Engels: KID) niet meer rechtstreeks aan particuliere beleggers worden aangeboden.

Deze regelgeving kan DeGiro natuurlijk niet worden aangerekend. Nagenoeg alle etf’s die zijn gevestigd in de Verenigde Staten – met een ISIN-code die begint met ‘US’ – verdwenen daardoor uit het assortiment, en daarmee automatisch ook uit de kernselectie. Dit zorgde ontegenzeggelijk voor een kaalslag onder de mogelijkheden voor Nederlandse beleggers. Zij konden deze fondsen nog wel aanhouden als ze die al in portefeuille hadden, maar aankopen was niet meer mogelijk.

Sinds 1 januari 2023 is er nog een extra beperking van kracht geworden. Zogeheten UCITS-etf’s mochten tot 2023 op basis van een ander type informatiedocument nog worden aangeboden aan particuliere beleggers: de KIID. Per 1 januari 2023 was dat niet meer toereikend en moest ook voor die fondsen een voor heel Europa gestandaardiseerd informatiedocument in de Nederlandse taal beschikbaar zijn (de hierboven al genoemde KID). Zonder dit document kan een etf niet meer rechtstreeks worden aangeboden aan particuliere beleggers.

Weinig impact
In april 2023 meldde DeGiro dat in verband met deze laatste ontwikkeling de kernselectie werd aangepast. Maar het is de vraag of die aanpassing (lees: inkrimping) nu echt een gevolg is van die strengere regels rondom het KID.

Ten opzichte van de selectie in 2022, die bestond uit 199 trackers, zijn er 67 fondsen overgebleven die ook nog in de huidige kernselectie zitten. Dat betekent dat er 132 etf’s zijn verdwenen. Daarvan zijn er echter 119 nog wel gewoon verkrijgbaar in het volledige assortiment van de broker. Ruim 90 procent van de uit de kernselectie verdwenen etf’s voldoet dus gewoon aan de documentatievereisten en is dus nog aan te kopen via DeGiro.

Bij de dertien volledige uitvallers die helemaal niet meer te koop zijn, zitten onder meer de Lyxor ETF Russia, de Lyxor Robotics & AI UCITS ETF en de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF. Dit gaat om etf’s die zijn opgeheven of gefuseerd met een ander fonds.

Voor slechts zeven etf’s die inmiddels volledig uit het assortiment verdwenen, is daadwerkelijk het ontbreken van een Nederlandstalig KID aan te wijzen als oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn de BNP PARIBAS EASY STOXX EUROPE 600 UCITS ETF en de BBVA Acción IBEX 35 ETF.

Acht etf’s zijn na 30 maart 2022 nieuw toegevoegd aan de kernselectie. Dit zijn voornamelijk fondsen die op een bepaalde sector zijn gericht, zoals de L&G Hydrogen Economy ETF (waterstof), de iShares MSCI Global Semiconductors ETF (halfgeleiders) en de WisdomTree Cybersecurity ETF.

Verloop van kernselectie DeGiro

 

Aantal 

Kernselectie maart 2022 

199 

Kernselectie februari 2024 

75 

Verdwenen ten opzichte van maart 2022 

132 

  • Waarvan nog wel verhandelbaar

  • Verdwenen door opheffing of fuseren 

  • Verdwenen omdat documentatie ontbreekt 

119

6

7


Geselecteerde beurzen
Het is gissen naar de beweegredenen van DeGiro voor het inkrimpen van de kernselectie. Wel valt op dat de broker de kernselectie beperkt tot bepaalde beurzen. Vrijwel alle etf’s die DeGiro aanbiedt zijn aan meerdere beurzen genoteerd. Denk aan Euronext Amsterdam en Parijs, Xetra en de London Stock Exchange. Maar niet bij alle beursnoteringen van de etf’s geldt het tarief van 1 euro. De iShares MSCI World SRI UCITS ETF bijvoorbeeld is op zes beurzen te koop, maar alleen XETRA & Tradegate vallen binnen de etf-kernselectie.

Die laatste beurs, Tradegate, staat er vrijwel zonder uitzondering tussen. Soms als enige mogelijkheid.

Tradegate is een alternatief handelsplatform, waar een marketmaker het alleenrecht heeft op het afgeven van bied- en laatkoersen. Die marketmakers willen geld verdienen en dat kunnen zij doen door het verschil tussen de prijs waartegen je als belegger aandelen kunt kopen (de laatkoers) en kunt verkopen (de biedkoers) als opbrengst te realiseren. De biedkoers is altijd lager dan de laatkoers: het gat daartussen is de spread.

In een onderzoek van de VEB bleken de spreads voor enkele grote bedrijven en Nederlandse mid- en smallcaps op Tradegate een stuk groter dan op de primaire beurs van de aandelen.

Veel aanpassingen
Nog steeds kan een belegger met de kernselectie een solide portefeuille opbouwen. Het valt echter wel op dat er nog maar twee obligatie-etf’s onderdeel van zijn. Het overgrote deel bestaat uit fondsen met aandelen. Die zijn wel over de hele wereld verspreid en er zitten meerdere sectorspecifieke etf’s tussen.

DeGiro geeft geen inzicht in de mutaties die hebben plaatsgevonden in de kernselectie. Volgens de broker gaat dit om interne besluiten, waar geen verdere uitspraak over wordt gedaan. Er is ook geen pdf meer beschikbaar van de gehele kernselectie, wat tot 2023 nog wel zo was. Bij navraag meldt DeGiro dat de reden is dat er vaak aanpassingen worden gedaan. In de afgelopen jaren zijn die aanpassingen in ieder geval steeds een verschraling geweest.