VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mijn geheugen laat me steeds vaker in de steek, maar ik herinner me nog levendig mijn eerste aandeelhoudersvergadering als VEB-vertegenwoordiger.

Apetrots was ik op 7 april 2004 bij Roto Smeets De Boer: wat een eer om beleggers te mogen vertegenwoordigen. Inmiddels ben ik twee decennia en 212 aandeelhoudersvergaderingen verder. Terwijl van de zes ondernemingen die ik in 2004 bezocht alleen nog Pharming beursgenoteerd is, is ondergetekende enthousiast doorgegaan. 

Toen kwam Ahold Delhaize. 

Ahold had alles in het werk gesteld om de aandeelhoudersvergadering op 10 april 2024 niet op dezelfde wijze als een jaar eerder door milieuactivisten te laten ontsporen. Denk aan veiligheidsmaatregelen als dranghekken buiten, geen tassen de zaal in en vaste plekken in het Zaantheater. Tijdens de vergadering deden de ceo, cfo en controlerend accountant verwoede pogingen om anderhalf uur lang de aanwezigen in de zaal te bedwelmen met minutieus georkestreerde opgelezen presentaties. Zelfs een notaris was ingevlogen om de fatale klap uit te delen. 

De missie slaagde slechts gedeeltelijk. Terwijl sommige aandeelhouders al waren ingedut, namen honderd klimaatactivisten de controle over van de voorzitter. Goed voorbereid werd talloze malen een persoonlijk verhaal afgesloten met de oproep aan Ahold zich te houden aan het akkoord van Parijs. Telkens wanneer de milieuproblematiek aan de orde kwam, knipten de activisten collectief met de vingers. Aanvankelijk was dat vooral merkwaardig, maar na enkele keren overheerste het onaangename gevoel dat de aandeelhouder was beland in een duister sektarisch ritueel.  

Na twee uur kaping verlieten de activisten luid Power to the people-zingend de zaal, de overige aandeelhouders beduusd achterlatend.  

Een enkeling probeerde de draad op te pakken door alvast een lunch voor volgend jaar te regelen, terwijl hij dankte voor het aanstaande cadeau (een groentepakket). Toen een andere moedige aandeelhouder bij de rondvraag voor de tweede maal een pleidooi hield voor een ‘Ahold-bos’, gaf uw vergaderbezoeker zich gewonnen en verliet de ava voortijdig.  

Is Ahold nou een supermarktconcern of exploiteert het bruinkoolcentrales? Ik ben het antwoord vergeten, maar weet wel dat zelfs klimaatzorgen de aandeelhoudersdemocratie niet mogen ondermijnen. 

Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB 
Gerelateerde artikelen