VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vorig jaar was “winst boven groei” het devies bij communicatiebedrijf CM.com. Alles was erop gericht de cijfers in het zwart te krijgen om een converteerbare obligatie die in 2026 afloopt te kunnen herfinancieren. Nadat CM.com afscheid nam van een flink deel van het personeel, hoopt het bedrijf dit jaar weer te groeien. Een verslag van de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.

Op het hoogtepunt - nog maar anderhalf jaar geleden - had CM.com 936 werknemers op de loonlijst staan (full time employees). Bij de publicatie van de recente kwartaalcijfers bleek dat er daarvan inmiddels nog maar 680 over zijn. Daarnaast zette de onderneming een streep door een aantal buitenlandse avonturen. Kantoren in onder andere Brazilië, Kazachstan en Turkmenistan zijn recent gesloten.  

Tijdens de ava verduidelijkte cfo Jörg de Graaf hoe CM.com te werk is gegaan bij het inkrimpen van het personeelsbestand. Volgens De Graaf is er niet rücksichtslos gesneden, maar is het bedrijf “chirurgisch” te werk gegaan. Eén op de zes werknemers zou jaarlijks op zoek gaan naar een nieuwe baan, dus een groot deel van de fte-reductie kwam voort uit natuurlijk verloop, aldus De Graaf. Het bedrijf zou nu “meer met minder” moeten doen. Onder andere door taken te automatiseren.  

Alle besparingen resulteerden erin dat CM.com in de tweede helft van 2023 een positief operationeel resultaat (ebitda) boekte. In het eerste kwartaal van 2024 werd die lijn doorgetrokken, zo bleek uit de kwartaalcijfers. Toen noteerde de onderneming een ebitda van 2,4 miljoen euro. Dit gebeurde wel terwijl de omzet daalde van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023 tot 63 miljoen euro over de eerste drie maanden van 2024. 

CM.com ziet in dat het de winstgevendheid niet kan blijven verbeteren door alleen maar in de kosten te snijden. Ook de omzet moet weer groeien. Volgens de financiële topman is het aantal fte inmiddels teruggebracht tot een niveau waar het bedrijf zich “comfortabel” bij voelt. Daarnaast kon hij de ava melden dat de verkopen later in het jaar verder zullen toenemen.  

Klantenservicesoftware moet voor groei zorgen 
Voor ceo en mede-oprichter Jeroen van Glabbeek is het duidelijk waar de groei vandaan moet komen. Het segment Saas (Software as a Service) wordt als het paradepaardje gezien. CM.com heeft generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) software die gesprekken tussen klanten en bedrijven kan begrijpen en vervolgens automatisch antwoorden kan genereren.  

Van Glabbeek beweerde op de ava dat CM.com “6 tot 9 maanden voorspong” heeft op de concurrentie op het gebied van AI. Het bedrijf denkt daarmee een flinke slag te kunnen slaan. Cfo De Graaf vulde aan dat het bij kunstmatige intelligentie niet zozeer gaat om de omvang van de organisatie, maar wel om de technologische voorsprong. “Fast eats small”, aldus De Graaf. 

Het is niet verwonderlijk dat CM.com inzet op de Saas-divisie. Vorig jaar genereerde dit bedrijfssegment al 25 miljoen euro van de in totaal 78 miljoen euro aan brutowinst. De SaaS-tools werden onder andere ontwikkeld door een combinatie van eigen software en kleine overnames. Als de software eenmaal draait, is iedere euro omzet zeer winstgevend. De brutomarge van het SaaS-segment lag vorig jaar op bijna 90 procent. 

WhatsApp als alternatief voor SMS Ondertussen verdient CM.com nog steeds het leeuwendeel van de omzet met het versturen van berichten voor bedrijven. De Bredase onderneming is groot geworden met SMS’jes. Maar Van Glabbeek ziet steeds meer kansen voor WhatsApp. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar verstuurde CM.com circa 2 miljard berichten. Hiervan ging 30 procent via WhatsApp, de berichtendienst van Meta. 

Op vragen antwoordde de topman dat het een interne keuze was om WhatsApp als alternatief naast SMS aan te bieden. Van Glabbeek gaf aan dat het bedrijf daarmee een betere onderhandelingspositie probeert te creëren bij de telecomproviders waar CM.com de SMS’jes inkoopt. Bijkomend voordeel is dat de marges bij WhatsApp voor CM.com hoger liggen, waardoor de overstap ook de brutowinst een impuls geeft.  

Daarnaast zien klanten de voordelen van WhatsApp boven SMS omdat met WhatsApp eenvoudigweg meer mogelijk is. Denk aan het versturen van afbeeldingen of marketingberichten. 

Ambitieuze prognoses 
Bij al dat optimisme werden tijdens de vergadering ook kanttekeningen geplaatst. Zo was de controlerend accountant kritisch over de groeivooruitzichten van het segment Payments, waar CM.com betalingen voor bedrijven en overheden faciliteert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het betalen van verkeersboetes via een QR-code of het kopen van een festivalkaartje. 

CM.com deed in het verleden overnames waardoor er bij dit bedrijfsonderdeel voor bijna 9 miljoen euro aan goodwill op de balans staat. Goodwill is een post met immateriële activa. Het gaat om bijvoorbeeld de technologie en de klantrelaties die bij een overname worden meegekocht. Om deze waardering te rechtvaardigen moet CM.com elk jaar berekeningen loslaten op de verwachte omzet- en winstgroei in de toekomst. 

De accountant zet echter vraagtekens bij de aannames van CM.com. Hij noemde de groeiprognoses “ambitieus”. Een dergelijke kwalificatie geeft een accountant zelden.  

De accountant was vooral kritisch over het feit dat CM.com verwacht dat het deze groei denkt te kunnen realiseren zonder verdere investeringen en bijvoorbeeld uitbreiding van het personeel.  

Volgens de accountant waren de berekeningen van het bedrijf “op het randje”. Een kleine tegenvaller op de voorspelde omzetgroei van ruim 17 procent per jaar zal al resulteren in een afboeking op de goodwillpost.