VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op heel veel opbeurend nieuws hadden beleggers van het noodlijdende Ebusco vermoedelijk niet gerekend. Maar de jaarcijfers bevatten toch weer keiharde tegenvallers. Na drie emissies in anderhalf jaar tijd is het geld wéér op. Onbetaalde rekeningen blijven zich opstapelen. Een leverancier is het wachten beu en heeft zelfs het faillissement van het Brabantse bedrijf aangevraagd. Die zaak dient al op 6 mei.

De crisis bij Ebusco is compleet. Een megaverlies, opnieuw een acuut geldtekort, en een nog ontbrekende handtekening van accountant EY bij de jaarrekening markeren de levensbedreigende situatie. 

De maker van elektrische bussen heeft een “aanzienlijke liquiditeitsinjectie” nodig, anders dreigt een “direct faillissement”, zo schrijft ceo Christian Schreyer woensdagochtend in wederom een onheilspellend persbericht.

De situatie wordt nog wat pijnlijker doordat een geldverstrekker – waarmee Ebusco dacht een akkoord te hebben - niet thuis geeft. De Taiwanese batterijproducent Green Innovation had tijdens de laatste reddingsronde in februari toegezegd om Ebusco 10 miljoen euro te lenen. Daarvan is vooralsnog slechts de helft overgemaakt.

Deze nieuwe tegenvaller zorgt voor een harde klap op de beurs. Het aandeel Ebusco – dat al was verworden tot een centenfonds - opende na dit nieuws ruim 70 procent lager. Richting het slot van de handelsdag koerste het bedrijf op een verlies van circa 50 procent.

Reeks missers
Beleggers hebben de afgelopen tijd vaker sombere woorden gehoord. Ebusco moest recent drie keer met de pet rond om tekorten te dichten. Via verschillende (converteerbare) leningen en aandelenemissies werd de laatste anderhalf jaar zo’n 120 miljoen euro opgehaald (60 miljoen euro in december 2023, 36 miljoen euro in november 2024 en 22 miljoen euro in februari 2025).

Steeds was het idee dat het extra geld Ebusco over het dode punt zou helpen. Het bedrijf is bezig met een “turnaround plan” dat de onderneming moet omturnen van een bussenbouwer naar een bussenontwerper, waarbij de productie wordt uitbesteed aan Chinese onderaannemers. De laatste jaren lukte het niet om op eigen kracht de productie van elektrische bussen op gang te krijgen.

Ondertussen probeert het concern zoveel mogelijk bestelde bussen af te bouwen, zodat klanten geld overmaken en Ebusco de eigen rekeningen kan betalen. Toch gaat het bouwen van bussen steeds minder snel dan gedacht. Zo wachten vervoersmaatschappijen NIAG, Métropole Rouen en EBS op in totaal 74 bussen. De levering aan het Duitse NIAG zou aanvankelijk “in het eerste kwartaal” van dit jaar gebeuren, maar die termijn werd niet gehaald. Volgens Ebusco hebben “de eerste leveringen” aan NIAG en Rouen nu wel plaatsgevonden. De bussen die bestemd zijn voor het in Purmerend gevestigde vervoersbedrijf EBS zullen “de komende weken” worden geleverd, aldus het persbericht.

Accountant tekent nog niet af 
Dat het Ebusco niet lukt om genoeg bussen af te leveren blijkt wel uit de jaarcijfers. Het concern sloot vorig jaar af met een omzet van slechts 11 miljoen euro, terwijl de teller halverwege 2024 al op 38 miljoen euro stond. In de tweede helft van vorig jaar heeft de onderneming dus een negatieve omzet gerealiseerd. Ebusco had een deel van de omzet voor nog niet geleverde bussen al geboekt. Nadat deze opdrachten werden geannuleerd, omdat klanten de vertragingen zat waren, moest het Brabantse bedrijf deze omzet terugdraaien.

Alle problemen hebben ook consequenties voor de controle van de jaarrekening. Die is namelijk in volle gang. Controlerend accountant EY is bezig met zijn controle en heeft nog geen oordeel over de cijfers en het perspectief van Ebusco kunnen vellen. Ebusco had de cijferpresentatie al uitgesteld tot de laatst mogelijke datum (30 april). Maar zelfs die deadline is niet gehaald. “De zeer uitdagende omstandigheden” hebben veel druk gelegd op de capaciteit van de onderneming, zo bericht Ebusco.

Volgens financieel directeur Jan Piet Valk – die na een interim-periode van slechts vijf maanden vertrekt - bestaat er mede door de nog ontbrekende 5 miljoen euro van Green Innovation “materiële onzekerheid” over  “de continuïteit” van Ebusco. De grote vraag is of EY het aandurft om op basis van continuïteit af te tekenen. Een voorbehoud van EY ten aanzien van die continuïteit is onvermijdelijk. Dat betekent dat er aparte passage in de controleverklaring wordt opgenomen waarin de accountant aangeeft dat er een “materiële onzekerheid” is over het voortbestaan van het bedrijf.

Maar als EY meent dat het waarschijnlijker is dat Ebusco geen nieuwe financiering kan  regelen en de levensvatbaarheid voor de komende twaalf maanden daardoor hoogst onzeker is, zullen de Ebusco-cijfers op liquidatiebasis moeten worden opgesteld. Dit zal voor grote afboekingen zorgen.

De situatie was al nijpend bij het sluiten van de boeken over boekjaar 2023. Destijds was het bestuur overtuigd dat het bedrijf zelfs in een worstcasescenario voldoende contanten in kas zou hebben om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Dat liep het afgelopen jaar allemaal veel stroever dan verwacht. EY kon zich vorig jaar nog vinden in de going concern-veronderstelling van het management, maar maakte wel een duidelijk voorbehoud in zijn controleverklaring. Dit jaar is die “materiële onzekerheid” over het voortbestaan nog (veel) groter en zal EY een nog zwaardere dobber hebben bij het aftekenen van de cijfers.

Toekomst onduidelijk
Het is duidelijk dat Ebusco snel geld nodig heeft. Maar wie deze keer de rekening gaat betalen is onbekend. Het bestuur deed daar geen enkele mededeling over. In een eerder stadium staken onder andere particuliere beleggers, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Heights Capital en de Chinese batterijmaker Gotion de helpende hand toe.

Vooral laatstgenoemde partij heeft een bijzondere rol. Gotion – dat door Ebusco “een sterke partner” wordt genoemd (zie kader) - is niet alleen leverancier van de batterijen die worden gebruikt in de elektrische bussen van Ebusco. Het bedrijf is sinds maart ook aandeelhouder nadat het uitstaande facturen met een waarde van 4 miljoen euro heeft omgezet in aandelen Ebusco. De Chinezen hebben daardoor een belang van 10 procent. Vanwege dit belang mocht Gotion via Duan Wei (onder-ceo) en Chen Li (lid raad van commissarissen) twee vertegenwoordigers in de top van het Brabantse concern voordragen.

Het is een veeg teken dat er tijdens de gebruikelijke presentatie voor analisten, die slechts 15 minuten duurde, geen enkele vraag werd gesteld. De analisten lijken aan te geven dat ze Ebusco al hebben opgegeven. Snel zal duidelijk moeten worden of aandeelhouders en andere financiers dat ook doen.

Alle scenario’s onderzocht: Ebusco denkt aan opsplitsing en zoekt partner
Mocht Ebusco deze nieuwe crisis doorkomen, dan zal het bedrijf een verdere gedaanteverwisseling ondergaan, zo werd woensdagochtend duidelijk. 
Het bestuur gaf toe dat ze het op eigen kracht niet redden. “We moeten erkennen dat Ebusco zelfs na volledige implementatie van het turnaround plan een sterke partner nodig heeft om het bedrijf op te schalen en duurzaam succesvol te zijn”, aldus de Deurnese onderneming.

Als voorschot op deze nieuwe toekomst is Ebusco “gestart met de voorbereidingen” om de bedrijfsonderdelen die zich bezighouden de bouw van bussen en energieopslagsystemen te splitsen. Dat besluit komt niet zomaar.

De eerdergenoemde “sterke partner” heeft het concern naar eigen zeggen al gevonden in de Chinese batterijproducent Gotion. Ebusco ziet bij deze samenwerking vooral kansen in de markt voor energieopslagsystemen en elektrische scheepvaart. Ebusco rapporteert niet hoeveel omzet uit deze segmenten wordt gehaald, maar noemt de opbrengsten nu nog “klein”.

Deze ontwikkelingen zijn een hard gelag voor de aandeelhouders van het eerste uur. Ebusco kwam in 2021 naar de beurs met het doel om “op de middellange termijn” 3000 bussen per jaar te produceren. In de laatste vier jaar samen werden precies 549 bussen afgeleverd. Ondertussen is voor circa 1,5 miljard euro aan beurswaarde verdampt.

 




Gerelateerde artikelen