VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Techinvesteerder Prosus heeft voor het eerst sinds haar beursgang in 2019 op eigen kracht een positieve vrije kasstroom gerealiseerd. Daarbij is het dividend dat Prosus ontvangt uit zijn Chinese deelneming Tencent niet meegerekend. Het markeert een belangrijk omslagpunt voor de Amsterdamse investeringsmaatschappij en opent de deur naar een andere wijze van kapitaalallocatie. De komende beleggersdag op 25 juni wordt belangrijk voor verdere verduidelijking van deze wending.

De vrije kasstroom die Prosus haalt uit zijn kernactiviteiten is voor het eerst boven nul uitgekomen. Het afgelopen verslagjaar steeg – het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart – het bedrag dat de investeerder overhield met 513 miljoen dollar. Maar ook zonder rekening te houden met het jaarlijkse Tencent-dividend eindigde de vrije kasstroom 36 miljoen dollar in de plus. 

En zo is het voor het eerst sinds de beursgang in 2019 dat Prosus geld weet te verdienen met zijn echte kernactiviteiten, dus los van het Chinese techbelang. Die romp van het bedrijf bestaat uit investeringen in bedrijven die internetdiensten verlenen aan consumenten, zoals marktplaatsen en maaltijdbezorgers. Prosus duidt deze groep bedrijven aan als de e-commerceportefeuille. Deze doorbraak werd al langer door beleggers verwacht en vormt een belangrijke voorwaarde om de omvangrijke – en hardnekkige – korting in het aandeel Prosus weg te werken.

De korting die Prosus al sinds zijn beursgang achtervolgt, betreft de lage beurswaarde ten opzichte van de nettovermogenswaarde (net asset value, NAV) van de belangen die Prosus bezit in een waaier aan bedrijven. Deze afslag op de boekwaarde blijft fors. Per 23 juni was de NAV volgens berekeningen van Prosus zelf 67,40 euro per aandeel. Toch noteert het aandeel Prosus op het moment van schrijven op de beurs niet meer dan 47 euro – een korting van ruim 30 procent dus (zie onderstaande grafiek).

Alleen al de sterparticipatie in Tencent, eigenaar van de in China populaire chat- en betaalapp WeChat, is meer waard dan de volledige beurswaarde van Prosus. Dit terwijl Prosus daarnaast nog belangen heeft in andere beursgenoteerde bedrijven, waaronder Meituan, Swiggy en Delivery Hero. Ook bezit de investeerder niet-beursgenoteerde bedrijven als maaltijdbezorger iFood, betaaldienst PayU en marktplaats OLX. Binnenkort hoopt het ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET) in te lijven. Het openbaar bod van Prosus op de aandelen JET loopt op dit moment. JET-aandeelhouders hebben tot 29 juli aanstaande om hun stukken te verkopen aan de investeerder. 

Hardnekkige korting in Prosus loopt iets terug

Bron: website Prosus, Bloomberg. Prosus kent een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart. Bedragen per aandeel.

Om de waarderingskorting terug te dringen, voert Prosus een onbeperkt en doorlopend aandeleninkoopprogramma uit. In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf voor 38 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht – circa 29 procent van de uitstaande aandelen. Volgens analisten die het aandeel Prosus volgen, blijft aandeleninkoop zinvol zolang de beurswaarde substantieel onder de NAV ligt. Maar het wegnemen van de korting is uiteindelijk vooral afhankelijk van een structurele verbetering van de vrije kasstroom binnen de e-commerceportefeuille.

Sinds 2022 heeft Prosus zijn strategie grondig herzien. Zeker onder aanvoering van de vorig jaar zomer aangetreden nieuwe topman Fabricio Bloisi ligt de focus nu op kostenbeheersing, schaalvoordelen en duurzame kasstroomgroei. Bloisi verwacht dat Prosus in de komende jaren “vele miljarden” dollars aan ebitda (winst vóór rentebetalingen, belastingen, afschrijvingen en afwaarderingen) zal realiseren. Die boekhoudkundige winsten moeten zich ook vertalen naar een stevige vrije kasstroom. Volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank Bank of America kan de vrije kasstroom tegen 2029 doorgroeien naar meer dan 4 miljard dollar per jaar. De winstgevendheid van bedrijven als iFood, OLX en PayU moet verder verbeteren, en ook uit de overname van Just Eat Takeaway wordt kasstroomgroei verwacht (zie onderstaande grafiek).

Sterke toename vrije kasstroom Prosus verwacht

Bron: jaarverslagen Prosus, taxaties Bank of America. Inclusief aangekondigde overnames van onder andere Just Eat Takeaway. Bedragen in miljarden dollars. In geel de vrije kasstroom van Prosus inclusief Tencent.

Wat gaat Prosus met de kasstroom doen?
De kernvraag is hoe Prosus deze toekomstige vrije kasstromen zal inzetten. Tot nu toe werd de aandeleninkoop grotendeels gefinancierd door de verkoop van Tencent-aandelen. Als Prosus erin slaagt om toekomstige inkopen (buybacks) te financieren uit zelf gegenereerde kasstromen kan dat het vertrouwen van beleggers versterken.

Daarnaast is niet ondenkbaar dat Prosus het omvangrijke Tencent-dividend (2025: 1 miljard dollar), dat nu grotendeels binnen de investeringsmaatschappij blijft, op termijn direct aan zijn aandeelhouders zal uitkeren. Dit kan de aantrekkelijkheid van het aandeel verder vergroten. De deze week aangekondigde verdubbeling van het dividend door Prosus (vorig jaar circa 200 miljoen dollar) is in ieder geval een eerste stap in die richting.

De aankomende beleggersdag (CMD) later deze week - woensdag 25 juni - is belangrijk om te toetsen of Prosus zijn belofte van duurzame kasstroomgroei overtuigend kan onderbouwen. Beleggers hopen op gedetailleerde financiële doelstellingen en duidelijkheid over hoe de kasstroomgroei zich zal vertalen in toekomstige dividenden en aandeleninkoop. De mate waarin Bloisi hierin weet te overtuigen, kan het vertrouwen in Prosus versterken en de hardnekkige waarderingskorting verder verkleinen.

Update: Prosus mikt op 200 miljard dollar aan beurswaarde
  • Tijdens de beleggersdag op 25 juni presenteerde Prosus nieuwe financiële doelen om door te groeien tot Europa’s grootste techbedrijf met een beurswaarde van meer dan 200 miljard dollar in 2028. Ter vergelijking: de huidige marktwaarde bedraagt circa 120 miljard dollar (114 miljard euro).

  • De route daarnaar toe loopt via investeringen in internetplatformbedrijven, met leidende posities in Latijns-Amerika, Europa en India als doel. Kunstmatige intelligentie (AI) moet daarbij als aanjager fungeren. Prosus gebruikt inmiddels meer dan 800 AI-modellen in de bedrijfsvoering, die kosten moeten drukken en omzetten moet verhogen. Zo steeg de opbrengst per advertentie bij online marktplaats OLX met 17 procent. Bij maaltijdbezorger iFood plaatsten meer bezoekers een bestelling (23 procent hogere conversie) en kostte het minder geld om nieuwe klanten binnen te halen (32 procent lagere acquisitiekosten).

  • Voor het lopende boekjaar mikt Prosus op een e-commerce omzet van 7,3 à 7,5 miljard dollar en een aangepaste ebitda van 1,1 à 1,2 miljard dollar. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, waarin deze cijfers uitkwamen op respectievelijk 6,2 miljard en 655 miljoen dollar.

  • Tegen 2028 wil het bedrijf de e-commerceomzet meer dan verdubbelen tot ruim 12,5 miljard dollar en de aangepaste ebitda meer dan verdrievoudigen tot boven de 2,3 miljard dollar. De nieuwe financiële doelstellingen van Prosus zijn in lijn met de verwachtingen van analisten, waaronder Bank of America. Die bank rekent in 2028 op een e-commerceomzet van circa 12,8 miljard dollar en een aangepaste ebitda van ruim 2 miljard dollar.

  • Op de beleggersdag liet ceo Fabricio Bloisi zien dat hij af wil van het beeld van Prosus als een houdstermaatschappij die vooral leunt op zijn belang in het Chinese Tencent. Hij wil van Prosus een technologiebedrijf maken. Als hij daarin slaagt én de beurswaarde de grens van 200 miljard dollar passeert, ligt er voor hem persoonlijk een ‘moonshot’-bonus klaar van 100 miljoen dollar.

  • Over het dividend liet Bloisi zich slechts summier uit. Naarmate de vrije kasstroom stijgt, wil Prosus het dividend verhogen, maar voorlopig blijft het bij de huidige verdubbeling tot 20 eurocent per aandeel (of 400 miljoen dollar) dit jaar. Prosus wil graag extra ruimte houden voor mogelijke overnames.
 



Gerelateerde artikelen