VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een trits schulden van Ebusco wordt omgezet in aandelen. Het betekent een exit voor huisbanken ING en Rabobank. De bussenbouwer raakt daardoor een hoofdpijndossier kwijt omdat het af is van rentebetalingen en aflossingen. Maar het cashprobleem blijft onverminderd groot, en wéér zijn er wisselingen in de directiekamer.

Door de beoogde omzettingen verdwijnt in een klap ruim 37 miljoen euro schuld van de balans. Maar er komt een stortvloed aan nieuwe aandelen bij.

Amerikaanse investeerder Heights Capital en nieuwe kapitaalverstrekker Kabuto Technology nemen 13 miljoen euro aan leningen van ING en Rabobank over, die in aandelen Ebusco worden omgezet. Ook converteren bestaande financiers zoals de Taiwanese batterijproducent Green Innovation en Nederlandse investeringsmaatschappij De Engh schulden ter waarde van 24 miljoen euro in aandelen. De conversieprijzen liggen rond de huidige koers van 50 cent.

Ebusco brengt de deals als een stap vooruit. “Deze ontwikkelingen weerspiegelen het vertrouwen van stakeholders”, zo spreekt de bussenbouwer in het persbericht.

De schuldomzetting leidt wel tot stevige verwatering voor bestaande aandeelhouders. In totaal komen er ruwweg 80 miljoen nieuwe aandelen bij, waarmee het uitstaande aandelenkapitaal verdubbelt. Partijen als Heights, Kabuto en Green Innovation schuiven daarmee richting een gezamenlijke machtspositie op. 

Ebusco blijft aandelen bijdrukken

Bron: VEB-inschatting op basis van volledige uitoefening van conversierechten tegen de genoemde voorwaarden. Aantallen in miljoenen aandelen.

Balans opgeschoond, kas blijft leeg
Wat in het persbericht slechts zijdelings genoemd wordt, vormt in werkelijkheid de kern van het probleem: Ebusco kampt nog altijd met een chronisch liquiditeitstekort. De schuldconversie verbetert de balans, maar lost het cashtekort niet op.

Het bedrijf herhaalt dat het afhankelijk is van een forse liquiditeitsinjectie om overeind te blijven. Die boodschap stond in april al in de jaarcijferupdate. De situatie blijft dus nijpend.  

Tegelijkertijd presenteert Ebusco enkele voorlopige maatregelen: een mogelijke werkkapitaalfaciliteit van 9 miljoen euro uit China en tijdelijk uitstel van betalingen van 2 miljoen euro aan toeleveranciers. Ook zou een productiepartner in China mogelijk bereid zijn voor een niet nader genoemd bedrag voorraden af te nemen.

Een lichtpuntje is het energiecontract van 39 miljoen euro dat Ebusco aankondigt. De deal – met een Europese klant – betreft 600 MWh aan batterijsystemen. Lang werd de energietak gezien als bijzaak, maar nu komt er dus serieuze omzet uit.

Toch roept de overeenkomst vragen op. Wie de klant is, blijft onbekend. Ook over marge, leverdatum en betalingstermijn zwijgt het persbericht. In april noemde Ebusco de energietak nog “klein, maar groeiend”. Dat lijkt nog steeds te gelden. En als de klant een aanbetaling had gedaan, had het bedrijf dat ongetwijfeld vermeld.

Wissels
In een periode waarin het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat, wisselt Ebusco opnieuw van financieel directeur. Mark de Haas treedt af na amper twee maanden in functie. Zijn taken worden overgenomen door Roel Nagelmaeker, een interne kracht.

Daarnaast zoekt Ebusco nog een opvolger voor de vorige maand vertrokken CEO Christian Schreyer. Oprichter Peter Bijvelds en COO Michel van Maanen vullen voorlopig zijn rol in. Hiermee vecht Bijvelds zich terug in een leidende rol, nadat hij vorig jaar als topman aan de kant werd geschoven.

De Aziatische invloed op de strategie van Ebusco groeit. Met Kabuto en Green Innovation is overeengekomen dat zij een bestuurslid mogen voordragen zodra hun leningen worden omgezet in aandelen.

Eerder nam de Chinese batterijmaker Gotion een belang van circa 10 procent in Ebusco. Als tegenprestatie mocht Gotion twee bestuursleden leveren. Zo is Wei Duan sinds maart namens Gotion aangetreden als “deputy CEO” van Ebusco. Opvallend: deputy CEO Duan Wei is sinds zijn benoeming in maart niet meer genoemd in de persberichten.

Deze personele verschuivingen passen in het “turnaround plan” dat Ebusco moet omvormen van een bussenbouwer naar een bussenontwerper, waarbij de productie wordt uitbesteed aan Chinese onderaannemers. De laatste jaren lukte het niet om op eigen kracht de productie van elektrische bussen op gang te krijgen.

Bava
Op 18 augustus vindt een Buitengewone Aandeelhoudersvergadering (BAVA) plaats. Dan stemmen aandeelhouders over de uitgifte van nieuwe aandelen voor de conversies. Dat lijkt een formaliteit. Grootaandeelhouders als Heights en De Engh hebben zich alvast gecommitteerd om vóór te stemmen.

Ondertussen wachten beleggers nog steeds op een door een accountant gecontroleerde jaarrekening over 2024. Dit heeft gevolgen: Ebusco is het enige beursgenoteerde bedrijf in Nederland dat zijn aandeelhoudersvergadering nog niet heeft uitgeschreven. 

Wel worden de halfjaarcijfers op 23 juli gepubliceerd. Die cijfers moeten duidelijk maken of de balans sterker is. Of alleen cosmetisch is opgelapt.




Gerelateerde artikelen