VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reed Elsevier moet koekoeksjong in eigen huis houden

Uitgeversconcern Reed Elsevier heeft zijn pogingen gestaakt om een koper te vinden voor de divisie Reed Business, zeg maar de bladentak van het bedrijf. Een lange zoektocht naar een nieuwe eigenaar heeft een bonte stoet geinteresseerden opgeleverd (durfinvesteerders Apollo, Bain Capital, CVC TPG en Providence, maar ook mediaconcern Bertelsmann). 

Uiteindelijk bleek niemand het cadeuatje te willen aanvaarden, zelfs niet met de mooiste strik erom. Want zelfs toen Reed Elsevier liet weten een krediet te hebben klaar liggen om de overname te bekostigen hapte niemand toe.

Daarmee is een belangrijk deel van de strategiewijziging van Elsevier mislukt. Het bedrijf wilde minder afhankelijk worden van de conjunctuurgevoelige advertentiemarkt. De winst zit in de niche. En dus moest er meer gefocust worden op informatieverschaffing voor gespecialiseerde doelgroepen als wetenschappers, juristen en verzekeraars.

Voorlopig houdt de uitgever de tak dus binnen de eigen onderneming, totdat de omstandigheden voor verkoop weer wat gunstiger zijn. Afgezien van de verwachting dat dit nog wel even kan duren is het twijfelachtig of Reed Elsevier dan nog de prijs kan incasseren die analisten in eerste instantie voor het bedrijf hadden berekend. Een gretige horde private investeerders zou zomaar 1,2 miljard Britse ponden kunnen opleveren. Maar die taxatie was er een van voor de financiële storm in de laatste maanden. In een uiterste poging om geïnteresseerden over de streep te trekken zakte de prijs tot minder dan 680 miljoen pond. Ook in betere tijden zal het lang zoeken zijn  naar partijen die die laatste prijs willen vergeten en terug gaan naar de oorspronkelijke biedprijs.

En het niet doorgaan van de verkoop is meer dan een lastig steentje in de schoen. Begin dit jaar kocht Elsevier dataleverancier Choicepoint voor 4,1 miljard dollar. Dat bedrag werd neergelegd met de verkoop van de tijdschriftendivisie in het achterhoofd. Het geld dat voor de aankoop van Chioicepoint is geleend moet volgend jaar worden geherfinancierd. Die herfinanciering gaat plaats vinden in een moeilijk leenklimaat en voor een groter bedrag dan gehoopt, door de mislukte verkoop van de divisie Business.

Het zal dus aan de beoogd topman Ian Smith zijn om een divisie te verkopen die de huidige, maar vertrekkende ceo Crispin Davis aan de straatstenen niet kwijt raakte. Een onwelkom cadeau van een duur betaalde topman die ook aan het slot van negen duurbetaalde jaren als bestuursvoorzitter geen waarde weet te creëren voor de eigenaren van Reed Elsevier, de aandeelhouders.




Gerelateerde artikelen