VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML gaat gepantserd de malaise door

ASML rapporteerde het eerste kwartaalverlies in vijf jaar. De markt reageerde tamelijk mild op dit slechte nieuws uit Veldhoven. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de langetermijn kansen van de  chipmachinebouwer.

Eerst het slechte nieuws. ASML boekt over het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 88 miljoen euro, dit is ruim vijftig procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies wordt omgezet in een bescheiden winstje (11 miljoen euro) indien je eenmalige herstructurerings- en impairmentlasten niet meeneemt in de berekening. Ook de omzet kreeg eveneens een flinke knauw en halveerde bijna tot 494 miljoen euro.

Kredietcrisis hakt erin   
Analisten kunnen een déjà vu gevoel krijgen als ze de vierdekwartaalcijfers van het cyclische ASML onder de loep nemen. Net als in het begin van 2003 loopt het orderboek van ASML van vandaag ontzettend snel leeg. Zo stond er eind 2007 voor 1697 miljoen euro aan orders in de boeken, nu is dat nog maar 755 miljoen. En dan is nog de vraag hoe zeker dit orderboek is. In het vierde kwartaal zijn er bijvoorbeeld vijf van de achttien orders voor nieuwe systemen uitgesteld of geannuleerd. Voornaamste reden: de klanten van ASML, voornamelijk producenten van consumentenelektronica hebben te maken met grote vraaguitval, waardoor er überhaupt niet wordt nagedacht over investeringen in nieuwe chipmachines. Daarbij kunnen klanten van ASML in veel gevallen de machines simpelweg niet financieren omdat banken niet bereidwillig zijn om geld uit te lenen.      

Korte termijn rampzalig
Op de korte termijn is er weinig reden om aan te nemen dat de markten waarin ASML opereert zullen aantrekken. Zo prognosticeerde ASML in het midden van december vorig jaar voor het eerste kwartaal van dit jaar  nog een omzet van 250 miljoen. Nu, nog geen maand later, is de verwachting terugschroef tot 180-200 miljoen euro. De rest van 2009 is ook weinig rooskleurig. In de woorden van  financieel directeur Peter Wennink “er valt niets te zeggen over heel 2009”.

Lange termijn kansen

De lange termijn is florissanter. ASML  heeft een sterke positie in de markt voor halfgeleiders. Deze positie is verkregen door ook in mindere tijden te investeren in onderzoek in ontwikkeling om een technologische voorsprong te behouden op de concurrentie. In de woorden van Wennink: “We hebben het hoogste marktaandeel in de industrie. Onze klanten kunnen een paar kwartalen niets bestellen, maar uiteindelijk zullen ze om kosten te besparen de nieuwste technologie moeten aanschaffen”. Daarbij is de balans van de Brabantse onderneming ijzersterk waardoor verliezen op korte termijn gemakkelijk kunnen worden opgevangen. Het bedrijf heeft 1,3 miljard euro in de kas zitten met een lening van slechts 600 miljoen euro. Met een nettokaspositie 700 miljoen is het onwaarschijnlijk dat ASML, zoals sommige concurrenten, afspraken (bankconvenanten) niet kan nakomen . Het herfinancieringrisico is ook minimaal: de lening loopt pas af in 2017.  




Gerelateerde artikelen