VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold verrast door weerbaarheid tegen recessie

De economische malaise breidt zich meer en meer uit. Een toenemend aantal bedrijven meldt een teruglopende activiteit en tegenvallende omzetten over de laatste verslagperiode van vorig jaar. Gelukkig zijn er ook bedrijven die positief weten te verrassen, waaronder Ahold.

De kredietcrisis slaat vooral hard toe bij cyclische bedrijven, zoals chemiebedrijven, auto- en chipproducenten. Maar ook defensieve sectoren lijken de gevolgen te voelen. Zo maakten deze week bierproducenten SABMiller en Carlsberg teleurstellende verkopen bekend. 

Des te meer vallen de prestaties van Ahold op. De omzetcijfers over het vierde kwartaal en het gehele jaar 2008 die supermarktconcern Ahold bekendmaakte waren beter dan verwacht. Gerekend in constante wisselkoersen steeg de netto-omzet afgelopen jaar met 6,9 procent tot 25,7 miljard euro. In het licht van de huidige recessie is het echter interessanter te zien dat de stijging in de verkopen ook in het vierde kwartaal een stijging aanhield. Weliswaar lagen de groeipercentages lager dan over het gehele jaar, maar dat mag feitelijk geen verwondering wekken.

Vooral in Nederland
Vooral in Nederland blijft Ahold sterk groeien. In het afgelopen kwartaal werd hier een stijging geboekt van 5,2 procent van de identieke omzet. De overgenomen en omgebouwde Schuitema winkels voegden daarnaast extra omzet toe, waardoor de totale stijging op 12,2 procent uitkwam.

In de Verenigde Staten wist vooral Giant-Calisle de omzet te verhogen. De groei bedroeg daar in de voorbije drie maanden 4,6 procent. Een percentage dat de overige twee Amerikaanse ketens niet wisten te evenaren. Stop & Shop groeide met 2,3 procent terwijl Giant-Landover 1,1 procent meer verkocht.

Feestdagen-bonus
gemaakt geeft Ahold aan een grote omzet tijdens de feestdagen geboekt te hebben. De sterke omzetcijfers zijn echter moeilijk alleen daar aan toe te schrijven. Concurrenten zouden daar namelijk eveneens van geprofiteerd moeten hebben. Uit de inmiddels bekende cijfers blijkt dat niet het geval te zijn. Het marktaandeel van Albert Heijn is dan ook met 1,8 procent gestegen tot 31,3 procent. Van de groei is een half procent toe te kennen aan de overgenomen Schuitema winkels.

In Nederland groeiden concurrenten met lagere percentages. Zo zagen bijvoorbeeld de supermarkten van Sligro de verkopen in 2008 met slechts 1,3 procent groeien. Super de Boer overtrof dit percentage en groeide met 1,7 procent. In de Verenigde Staten liet het leidinggevende retailbedrijf Wal Mart teleurstellende geluiden horen. Het verlaagde de winstverwachting voor het vierde kwartaal. Reden was onder andere een tegenvallend verkoopcijfer in de maand december.

Het lijkt er op dat Ahold met Albert Heijn nog altijd de vruchten plukt van het Value Improvement Programma en dat ook de activiteiten in de Verenigde Staten op stoom beginnen te komen. De omzetcijfers zijn bovenverwachting en wekken de indruk dat 2008 een heel goed jaar is geweest voor Ahold. Ook de scherpe economische teruggang aan het einde van het vierde kwartaal lijkt weinig invloed gehad te hebben op het concern. Mooie omzetcijfers is echter één ding. Bij de publicatie van de jaarcijfers op 2 maart zal echter moeten blijken of ook de winstgevendheid een rooskleurig beeld te zien geeft.




Gerelateerde artikelen