VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Old boys aan boord bij USG

Vanaf vandaag is de extra beschermingswal die uitzender USG heeft opgetuigd actief. De mensen die USG zo moeten beschermen tegen de boze buitenwereld zijn oude bekenden. Voor beleggers belooft dit weinig goeds.

Uitzendorganisatie USG heeft een extra beschermingswal. Vanaf donderdag heeft een bevriende stichting de mogelijkheid om voor een vriendenprijsje preferente aandelen USG te kopen van de ondernemingsleiding. Dit betekent dat na uitoefening van haar optie deze Stichting Preferente Aandelen in aandeelhoudersvergaderingen (ava) de meerderheid van de stemmen heeft zonder noemenswaardig financieel belang in de onderneming.

Tijdens de ava eind december gaf USG aan dat de bestuurders "zwaargewichten"" en geheel "onafhankelijk" zullen zijn, ieder met een andere achtergrond. "Eén komt uit de juridische hoek, de ander heeft een ondernemersachtergrond en financiële ervaring zal ook vertegenwoordigd zijn", meldde bestuursvoorzitter Ron Icke.

Oude bekenden
En wie zijn het geworden? Geheel volgens traditie bij dergelijke klussen zijn zij gerekruteerd uit het old boys-netwerk. Rob Pieterse wordt voorzitter en brengt financiële ervaring in. Hij was tussen 2000 en 2003 bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer.

De hand in zijn benoeming van USG's president-commissaris Cor Brakel is hier duidelijk zichtbaar. Hij zat bij het uitgeefconcern samen met Pieterse in de raad van bestuur. Pieterse was ook commissaris bij CSM, Grolsch en Wegener, ondernemingen die vanwege de certificering van aandelen ook liever de deur voor kapitaalverschaffers en overnamekandidaten dicht hielden.

Namens de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO), het lobbyorgaan van beursgenoteerd Nederland, zat hij in de Commissie Tabaksblat. Als voorzitter van de VEUO staat hij per definitie aan de kant van de onderneming.

Vlijtig heerschap
Dan duikt ook hier weer de naam van jurist Mick den Boogert op. Zijn lijst met bijbanen is haast oneindig en vooral voor beschermingsstichtingen lijkt hij een voorliefde te hebben. Bij ASML, TomTom, Crucell, Philips en Heijmans zit hij ook in het bestuur.

Bovendien is hij bij TKH Holding, een echte hardliner op het gebied van beschermingsconstructies, lid van het administratiekantoorbestuur. En dan is hij ook nog adviseur van het AK van Unilever. Ook niet iemand die het aandeelhoudersbelang lijkt uit te kunnen dragen dus.

Ten slotte heeft USG Fokko van Duyne weten warm te maken voor een nieuwe bijbaan. De voormalig Hoogovens topman is momenteel president-commissaris bij medicijnengroothandel en apotheekuitbater OPG en bij het in problemen verkerende Gamma Holding. Vorig jaar trad hij plotseling terug bij kantoorinrichter Samas waar de naweeën van het mislukte ict-project Harmony nog altijd voelbaar zijn.

Of Samas het hoofd boven water kan houden, is hoogst onzeker. Ook hij heeft geen enkel bezwaar tegen beschermingsconstructies, getuige zijn lidmaatschap van het AK van bodemonderzoeker Fugro en Vedior totdat de uitzender in 2007 door Randstad van de beurs werd gehaald.

Farce
De bestuurders van de stichting kunnen onmogelijk zonder last of ruggespraak opereren, zoals USG beweert. Zij zijn immers aangezocht en benoemd door de ondernemingsleiding, de kosten van de stichting worden betaald door USG en ook hun honorarium wordt opgehoest door de onderneming.

Maar het belangrijkste is dat de stichting maar voor één doel is opgericht: USG mag niet in handen van een andere partij komen. Dat is de opdracht die de bestuurders hebben meegekregen. Als er dreiging van buitenaf is, dan zal Icke terstond bellen met het stichtingsbestuur zodat de prefjes in stelling kunnen worden gebracht. Aandeelhouders wordt hierdoor de mogelijkheid onthouden om in alle vrijheid zelf een bod beoordelen.



Gerelateerde artikelen