VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers akkoord met bonus KPN ondanks forse tegenstem

Een groot deel van de aandeelhouders van KPN is tegen een nieuw beloningsplan dat het telecombedrijf wil invoeren. KPN wil de prestatiebeloningen flink verhogen zonder dat hiervoor uitzonderlijke prestaties worden geleverd.
Omdat er niet over het plan gestemd kon worden liet ruim 40 procent van de aandeelhouders zijn ongenoegen blijken door tegen decharge van de raad van commissarissen te stemmen.

De beloningswijziging - slechts een alinea groot en enigszins verstopt in het jaarverslag - bestaat uit twee delen.

Allereerst wil KPN het prestatieloon flink verhogen als het bedrijf eerder gestelde doelen haalt. Voldoen aan de verwachting is volgens KPN een extra beloning waard in deze zware economische tijden.

Dat klinkt redelijk, ware het niet dat de prestaties die bepalend zijn om de extra bonus te behalen worden afgezet tegen 14 concurrenten van KPN. Concurrenten die te maken hebben met dezelfde economische tegenwind. Gemiddelde prestaties in economische slechte tijden kunnen zo dus een buitensporige beloning opleveren.

Meer
Een tweede wijziging in het beloningspakket is nog opmerkelijker. De raad van commissarissen wil feitelijk een vrijbrief om in 2011 een extra bonus te geven als "buitengewone bestuursprestaties" zijn behaald.
Het jaarverslag vertelt niet wat er wordt verstaan onder buitengewone bestuursprestaties.

Ook over de hoogte van het mogelijke extraatje wordt geen woord gerept. Beide punten staan haaks op de code voor deugdelijk ondernemingsbestuur (Tabaksblat).

De raad van commissarissen van KPN legt de beloningswijziging niet ter goedkeuring voor aan de aandeelhouders, terwijl dit wel verplicht is. Nu blijft er een kleine stok achter de deur over voor de eigenaren van de onderneming. Aandeelhouders kunnen tegen decharge van de rvc stemmen.

Dit is dan ook het advies van het invloedrijke stemadviesbureau voor institutionele beleggers Risk Metrics.

Uitkomst
Uiteindelijk leidde dit tot een percentage tegenstemmen van ruim 40 procent. Beleggers bleken ontstemd omdat zij niet de mogelijkheid kregen om te stemmen over de beloningsverhoging. President-commissaris Riseeuw gaf aan dat dit signaal duidelijk was en volgende keer zou worden meegenomen. Decharge werd uiteindelijk dan toch verleend.


De omstreden beloningsparagraaf in het jaarverslag van KPN



Gerelateerde artikelen