VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verrassend bod SHV op Eriks aan de magere kant

Met het indicatieve bod dat SHV heeft uitgebracht op Eriks wordt de technische handelsonderneming op amper negen keer de winst gewaardeerd. Een magere prijs voor een bedrijf met historisch sterke winstgroei.


Eriks heeft een indicatief overnamebod ontvangen van SHV. De houdstermaatschappij wil de technische handelsonderneming overnemen voor 42 euro per aandeel in contanten. In totaal zou het bod neerkomen op ruim 450 miljoen euro op basis van 10,8 miljoen uitstaande aandelen. Eriks heeft het bod al in overweging genomen en haar boeken voor SHV geopend.

Magere waardering
Met het nu op tafel gelegde bod van 42 euro betaalt SHV een kleine negen keer de winst over 2008 (4,91 euro per aandeel) en minder dan de helft van de omzet. Een goed gevoel voor timing kan SHV niet ontzegd worden. Het bod ligt daarmee ruim onder de top van 69,10 euro die halverwege 2007 behaald werd. De nettowinst van Eriks steeg in 2008 met twintig procent tot 52,5 miljoen euro ten opzichte van 2007. De omzet nam met ruim 19 procent toe tot 1,1 miljard euro.

Historisch sterke winstontwikkeling Eriks

Jaar Winst per aandeel (euro) 
 2004 2.41
 2005 2.80
 2006 3.47
 2007 4.23
 2008 4.91


Eriks zelf denkt in het huidige jaar de omzet verder te kunnen opvoeren, maar houdt wel een kleine slag om de arm. "De industriële bedrijvigheid, van belang voor Eriks omdat de meeste klanten industrieconcerns zijn, zal echter niet verder moet dalen", aldus Eriks bij de presentatie van haar jaarcijfers.

Dit jaar is volgens het bedrijf met "veel onzekerheid" begonnen. Wel zei bestuursvoorzitter Jan van der Zouw te verwachten dat Eriks dit jaar beter in staat zal zijn "voordeel te trekken uit de mogelijkheden die zich ook in de gegeven marktomstandigheden zullen voordoen". Zeker in dit licht bezien krijgen aandeelhouders een mager bod voorgeschoteld.

Verrassend SHV
Op het eerste gezicht is de interesse van SHV verrassend. Enkele maanden terug dook SHV ook op als partner van baggeraar Boskalis in de strijd rond maritiem dienstverlener Smit, maar heeft de aandacht nu verlegd naar Eriks.

De onderneming die volledig in handen is van de familie Fentener van Vlissingen is onder andere actief in de handel en distributie van gas, zelfbedieningsgroothandels (Makro) en in zwaartransport en hijsen via Mammoet.

Eriks is actief in een heel andere tak van sport en haalt haar omzet uit producten op het gebied van afdichtingtechniek, aandrijftechniek, stromingstechniek, industriële kunststoffen en gereedschap.

Tegelijkertijd zegt SHV zelf in haar recent verschenen jaarverslag over 2008 dat het beschikbare financiële middelen wil gaan gebruiken om "indien zich geschikte mogelijkheden voordoen, in het kader van verdere groei de opbrengsten van deze verkopen te herinvesteren binnen zowel de bestaande, als waarschijnlijk een of maximaal twee nieuwe activiteiten".

Eriks valt dus binnen deze laatste categorie. Aandeelhouders dreigen het slachtoffer te worden van het succesvolle strategie en resultaten van Eriks. Net nu de koers in de buurt van het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar staat, dreigen zij het toekomstig winstpotentieel te moeten opgeven.Gerelateerde artikelen