VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SHV wil Eriks nu ook officieel van de beurs halen

Met de verhoging van haar bod op Eriks heeft SHV het bestuur en commissarissen over de streep getrokken. De Eriks-top beveelt het bod nu aan bij zijn aandeelhouders.
De kans dat Eriks van de beurs verdwijnt is daarmee aanzienlijk gestegen, ondanks de magere waardering.

Eriks is bezig aan haar laatste maanden op de beurs. Familiebedrijf SHV wil de technische handelsonderneming definitief overnemen en heeft daar 48 euro per aandeel in contanten (exclusief 1,25 euro dividend) voor over. Toch is ook dit bod allerminst genereus.

SHV, dat volledig in handen is van de familie Fentener van Vlissingen, waardeert Eriks nu op 518 miljoen euro. Ten opzichte van de slotkoers op de laatste handelsdag voor het bod betekent dit een premie van 72,5 procent. Haar eerste indicatieve bod van 6 mei jongstleden heeft SHV dus met zes euro verhoogd.  Toen stond het bestuur en de commissarissen ‘neutraal" tegenover het bod. Inmiddels steunen ze het nieuwe bod unaniem.

Op het eerste gezicht biedt SHV een indrukwekkende premie, maar SHV slaat wel op precies het goede moment toe. 
Op basis van het lange termijn winstgenererend vermogen krijgen aandeelhouders een mager bod voorgeschoteld.

Over 2008 realiseerde Eriks een bedrijfsresultaat (ebit) van 84,7 miljoen euro. SHV biedt dus nog altijd slechts zes maal dit bedrijfsresultaat. Eriks zelf betaalde vorig jaar tien keer het bedrijfsresultaat voor branchegenoot Econosto.

Vooruitzichten goed
Het bod van SHV is goed getimed. Na een goed 2008 zal het resultaat volgens Eriks een forse daling laten zien dit jaar.  Over het eerste kwartaal van 2009 kwam het bedrijfsresultaat uit op 13,3 miljoen euro, een daling van 37 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. De nettowinst daalde met ruim 50 procent, vooral veroorzaakt door incidentele posten als afwaardering en hogere financieringskosten.

Tegelijkertijd zegt de Alkmaarse handelsonderneming goed gepositioneerd te zijn voor de middenlange en lange termijn. "Eriks heeft de kennis, producten en diensten om ook in mindere economische tijden haar marktaandeel uit te breiden," aldus bestuursvoorzitter Jan van der Zouw. 

Groei is de basis van de samenkomst tussen Eriks en SHV. De investeerder was op zoek naar groeipotentie en Eriks kan dat leveren, aldus Van der Zouw. De zeer gefragmenteerde markt waarbinnen de handelsonderneming actief is, biedt volgens de bestuursvoorzitter veel mogelijkheden. SHV heeft dit natuurlijk ook gezien en slaat op een mooi moment toe.

Overnamebonus voor bestuurders
SHV is ongetwijfeld een kapitaalkrachtige en betrouwbare partner voor Eriks. Bovendien heeft het bestuur van Eriks op aandringen van aandeelhouders, die hun aandelen weigerden aan te bieden voor 42 euro, een hogere biedprijs bewerkstelligd. Maar dit komt Van der Zouw en zijn medebestuurders, die toegezegd hebben na het bod bij de onderneming te zullen blijven, waarschijnlijk ook goed uit.

Allereerst heeft Van der Zouw persoonlijk 8.913 aandelen Eriks in bezit waardoor hij ruim 425 duizend euro incasseert. Verder hebben bestuurders ook recht op een reguliere korte en lange termijn bonus, die beide afhankelijk zijn van vage criteria als "groei" en "winstgevendheid". In hoeverre deze bonussen nu worden afgewikkeld, is nog niet duidelijk.

Waarschijnlijk de meest lucratieve beloningscomponent is de zogenaamde ‘change of control' regeling die bestuurders in hun arbeidscontracten hebben staan indien zijn direct de onderneming verlaten. Weliswaar meldt Eriks in het persbericht dat bestuurders zullen aanblijven, maar nadat een overname eenmaal geëffectueerd is, stappen zij niet zelden toch op met forse vertrekpremie.

Bovendien kan het slagen van de overname op zichzelf reden zijn voor een speciale bonus. Hoe Eriks hier exact mee omgaat is nog niet duidelijk. In het biedingsbericht, dat uiterlijk 30 juni wordt gepubliceerd, moet opheldering geven.

Gestanddoening bod
Bestuur en commissarissen van Eriks bevelen het bod unaniem aan hun aandeelhouders aan. SHV zal het bod gestand doen al ten minste 80 procent van de aandelen worden aangemeld.
Nu grootaandeelhouders Delta Lloyd, Navitas (investeringsvehikel van de familie Zeeman), Parcom (ING-dochter), Kempen en Darlin al hebben toegezegd hun aandelen te zullen aanmelden, lijkt een hoger bod uitgesloten. Voor hen geeft cashgeld in moeilijke tijden kennelijk de doorslag.

Als er een concurrerend bod van een andere partij komt, dan kunnen grootaandeelhouders hun toezegging ongedaan maken, maar alleen als dit bod 15 procent hoger ligt dan dat van SHV. Als dit concurrerend bod door gaat, moet Eriks een boetebedrag van 2,25 miljoen euro overmaken aan SHV.
Gerelateerde artikelen