VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ceo Punch Graphix stapt op en volgt knokkende bestuurder op

Wim DeBlauwe van Punch Graphix is al de veertiende ceo die dit jaar weg gaat bij een in Amsterdam genoteerd bedrijf. Hij vertrekt naar grootaandeelhouder Punch International. De ceo van dat bedrijf kwam in opspraak nadat hij een vakbondsleider in elkaar had geslagen.

En dat is veertien. Met het aftreden van ceo Wim DeBlauwe van het Belgische Punch Graphix zijn dit jaar exact evenveel bestuursvoorzitters afgetreden als in dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het uitsluitend om topmannen van in Amsterdam genoteerde bedrijven.

Maar het onverwachte afscheid van DeBlauwe heeft een bijzondere achtergrond. Hij verkast naar Punch International, de grootaandeelhouder van electronica-concern Punch Graphix. Daar was een vacature ontstaan door het gedwongen aftreden van ceo Guido Dumarey.

Tijdens een gesprek met de vakbond over bezuinigingen bij Punch kreeg Dumarey het dusdanig aan de stok met een vakbondsman dat hij deze een kaakslag gaf. "Hij sloeg me tegen de grond en trapte nog hard in mijn ribben," liet vakbondsleider Wim Penninckx in de Belgische media optekenen.

Dumarey excuseerde zich meteen bij zijn slachtoffer. Maar "te laat," volgens Penninckx die een klacht bij de politie in diende. Het conflict met de vakbond draaide om het ontslag van 25 van de in totaal 230 banen bij de vetiging van Punch Graphix in het Belgische Lier.

Bij recent overleg tussen Nederlandse vakbonden en bedrijven als Océ(meer dan 1200 man weg), TNT (reductie van 11000 banen) en ING (circa 5000 arbeidsplaatsen op de tocht) zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Afgetreden topmannen in 2009:

Bestuursvoorzitter Bedrijf  Reden van vertrek
GrassoRoyal Delft ‘Toe aan een nieuwe uitdaging’
Ten Doeschate  Reesink Pensioen
Schaap BinckBank Einde termijn
Van Keulen SNS ReaalZeven jaar was genoeg
Davis  Reed Elsevier Pensioen
Lorijn AMT Onbekend
Taylor Jetix Van de beurs
Tilmant  ING Groep Overspannen
Smit  DPA Conflict
Van Leusden Blue Fox Ad-interim
Lenders Gouda Vuurvast Van de beurs
Van der Bijl  Samas Teruggetreden
Veninga  Gamma Onbekend
DeBlauwe Punch Graphix Overstap naar grootaandeelhouder
Gerelateerde artikelen