VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML ziet orders toenemen dankzij nieuwe machines voor kleinere chips

Hoewel de markt voor computerchips nog niet is hersteld, meldt ASML woensdag dat de vraag naar machines die chips produceren weer op gang komt. Daarmee lijkt de Veldhovense chipmachinefabrikant uit het dieptepunt van het economisch dal te zijn geklommen.

Klanten bestelden het afgelopen kwartaal vijftien machines bij ASML, met een totale waarde van 394 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal. De totale werkvoorraad van ASML vertegenwoordigt nu een waarde van zo'n 1 miljard euro, ongeveer net zoveel als een jaar geleden.

Stilval
ASML werd de eerste helft van dit jaar zeer hard geraakt door de recessie. De vraag naar nieuwe machines viel volledig stil en orders voor reeds bestelde exemplaren werden afgezegd of doorgeschoven. Belangrijke oorzaak was dat de afnemers van chipmachines, zoals het Amerikaanse Intell, niet alleen te maken kregen met inzakkende verkopen, maar ook moeilijker aan kredieten kwamen om de peperdure en geavanceerde machines van ASML en branchegenoten te kunnen betalen.

Volgens financieel directeur Peter Wennink van ASML investeert een deel van de chipfabrikanten nu weer in de dure machines omdat ze met nieuwere modellen hun kosten kunnen terugdringen. Er is een specifieke vraag ontstaan naar het nieuwste model chipmachines van ASML. Chipfabrikanten hebben dat model nodig om kleinere chips te produceren en dus goedkoper te kunnen werken.

Van een compleet marktherstel is echter nog geen sprake. Bedrijven investeren nauwelijks in het uitbreiden van capaciteit.

Concurrentie
ASML maakt machines waarmee minuscule patroontjes op chips worden aangebracht en is marktleider op dit gebied. De belangrijkste concurrenten zijn Nikon en Canon in Japan.

Van belang in de wedloop met de concurrentie is het vermogen om steeds verder te miniaturiseren tegen aanvaardbare kosten. Daarbij gaat het inmiddels om miljoensten van millimeters.

Waar ASML nu de weg omhoog lijkt te zijn ingeslagen, kondigde Canon op 30 juni nog een reorganisatie van de chipdivisie aan. Naar verluidt verdwijnen 700 banen. Volgens Canon is ingrijpen noodzakelijk om de dalende vraag naar machines als gevolg van de wereldwijde recessie het hoofd te bieden.

Canon verwacht dat de divisie in 2009 een operationeel verlies van 285 miljoen dollar schrijft en pas in 2012 weer winstgevend zal zijn.

Opleving
ASML boekte het afgelopen kwartaal met een omzet van 277 miljoen euro en een nettoverlies van 104 miljoen euro een beter resultaat dan verwacht. In het eerste kwartaal leidde de vraaguitval voor ASML nog tot een ongekende omzetdaling en een nettoverlies van 117 miljoen euro.

ASML rekent voor het derde kwartaal op ongeveer 450 miljoen euro aan inkomsten. Hoewel dat op papier voldoende zou moeten zijn om quitte te spelen, calculeert ASML in het lopende kwartaal door investeringen in nieuwe producten nog een klein verlies in. Eind dit jaar denkt het bedrijf uit de rode cijfers te komen.

Lichtpuntje
Klant van ASML en 's werelds grootste chipfabrikant Intel, maakte dinsdagavond nabeurs bekend dat het profiteert van een sterker dan verwachte vraag van consumenten naar pc's, vooral in Azië. Een opsteker, want ook het Amerikaanse Intell voelt de recessie. De chipproducent boekte voor het eerst in 22 jaar verlies. In het tweede kwartaal van dit jaar verloor de onderneming 398 miljoen dollar.

Dat verlies is volgens Intel overigens niet te wijten aan de recessie, maar aan een boete van 1,1 miljard euro die het bedrijf in mei is opgelegd door de Europese Commissie. Zonder de reservering voor de boete mee te tellen zou de chipmaker een winst van 18 cent per aandeel hebben behaald.

De omzet van Intell daalde in het tweede kwartaal met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.



Gerelateerde artikelen