VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onderzoek voor registratie Rhucin drijft verlies Pharming op

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in het eerste halfjaar van 2009 de onderzoekskosten en daarmee het nettoverlies zien oplopen. Toch blijft het versterken van de financiële positie prioriteit.

Dat maakte het Leidse bedrijf vrijdag bekend.

Pharming besteedde in de eerste helft van 2008 meer geld aan onderzoek, omdat het in september een nieuwe aanvraag wil indienen voor registratie van het medicijn Rhucin in de Europese Unie. Dit middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel is het belangrijkste product van Pharming.

Met name als gevolg van de registratieaanvraag liepen de operationele kosten op van 12,8 miljoen euro in 2008 naar 14,6 miljoen euro in 2009.

In het eerste halfjaar steeg het verlies dan ook met 25 procent ten opzichte van de eerste helft van 2008; van 12,1 miljoen euro tot 15,1 miljoen euro. Over het tweede kwartaal was het verlies 8,2 miljoen euro. Niet alleen de operationele kosten, ook lagere rente-inkomsten en het effect van non-cash items droegen daar aan bij.

Financiële positie
Pharming zit in een precaire financiële positie. Door de hoge uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van vooral het geneesmiddel Rhucin geeft Pharming in hoog tempo geld uit. 

Desondanks blijft het versterken van de financiële positie de hoogste prioriteit houden. Dat zei topman Sijmen de Vries vrijdag. Verschillende transacties waaronder (converteerbare) leningen, project specifieke financiering en licentiedeals voor Rhucin en Lactoferrin worden daarbij onderzocht en besproken, aldus de CEO.

De Leidse onderneming verwacht met de huidige middelen en voorziene transacties tot ruim in 2010 veilig gefinancierd te zijn. Dat is hard nodig, want een marktintroductie van Rhucin wordt niet verwacht voor de tweede helft van 2010, waardoor Pharming de nodige financiele middelen kan gebruiken om de periode te overbruggen tot het stermedicijn winstgevend wordtVerbeteren

Het afgelopen halfjaar heeft Pharming zijn financiële positie vast een stukje verbeterd. Het totale bedrag aan uitstaande obligaties werd teruggebracht van 49,9 miljoen euro eind 2008 tot 35,8 miljoen euro eind juni. Een overeenkomst met investeringsfonds YA Global voor in totaal 20 miljoen euro aan vers kapitaal vermindert het risicoprofiel van het bedrijf ook. Daarbij namen de inkomsten licht toe naar 0,3 miljoen euro van 0,2 miljoen euro vorig jaar.

Het concern sprak eerder de verwachting uit dit jaar twee mijlpaalbetalingen te verwachten van elk euro 5 mln van de Turkse partner Aslan Group voor het product Lactoferrine.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen