VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASMI versnelt reoganisatie

Chipmachinefabrikant ASMI schrapt wereldwijd vierhonderd banen. Dat is twee keer zoveel als eerder aangekondigd. Daarnaast worden de kosten van de eerder aangekondigde reorganisatie opgevoerd van 25-30 miljoen tot 60-70 miljoen euro. Ook moet het bedrijf extra afschrijven.

Dat heeft ASMI maandag bekend gemaakt. De chipmachinefabrikant heeft veel last van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden.

Zorgenkindje
De reorganisatie vindt plaats op de afdeling die machines maakt voor de eerste stappen in het productieproces van chips, de zogenoemde front-end machines. Deze tak stapelt al jaren verlies op verlies en staat onder grote druk van kritische aandeelhouders.

De deels in Nederland producerende afdeling heeft door de waardedaling van de dollar een groot concurrentienadeel opgelopen ten opzichte van concerns die zijn gevestigd in dollargebieden. Om die reden wordt de productie van front-end machines vanuit onder meer Europa en Japan verplaatst naar dochter ASM Pacific Technology in Singapore, een regio met nauw aan de dollar gekoppelde valuta.

Verdubbeling
In januari kondigde ASMI al aan tweehonderd banen te schrappen in Almere. Dat aantal wordt nu verdubbeld naar vierhonderd. ASMI wilde niet bekendmaken waar de extra banen worden geschrapt. Wereldwijd werken bij ASMI meer dan tienduizend mensen.

De aangekondigde besparingen moeten een half jaar eerder worden gerealiseerd dan aangegeven. Dat betekent dat in de eerste helft van 2010 de kosten 40 procent minder moeten zijn dan in het vierde kwartaal van 2008. ASMI moet verder in het tweede kwartaal 20 tot 25 miljoen euro afschrijven op voorraden.

Bij de publicattie van de tweedekwartaalcijfers op 29 juli, geeft ASMI een toelichting op de gevolgen van de reorganistie.Gerelateerde artikelen