VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom in gunst beleggers na betere cijfers dan gevreesd

Beleggers belonen de hafjaarcijfers van TomTom met een flinke koerssprong. Opluchting nu de cijfers minder slecht zijn dan verwacht, dankzij fikse kostenbesparingen.

Beleggers reageren enthousiast op de halfjaarcijfers van TomTom. Het aandeel wint flink op de Amsterdamse beurs.
Dat enthousiasme lijkt vooral ingegeven door opluchting. Opluchting over de stijgende lijn die TomTom weer heeft weten op te pakken na een beroerd eerste kwartaal.

De navigatieproducent zag zijn omzet met 73 procent stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal. De navigatiekastjes, nog altijd goed voor drie kwart van de omzet, gingen bovendien voor gemiddeld €112 over de toonbank, flink meer dan in de eerste drie maanden (€99).

Het bracht de nettowinst over het tweede kwartaal op 20 miljoen euro, nog altijd een beroerd resultaat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (nettowinst: €59 mln).
Opgeteld bij de geslaagde aandelenemissie en de overeenkomst met Apple die laatst bekend werd gemaakt (na het tweede kwartaal) lijkt TomTom op weg te herstellen van de enorme pandoering die het bedrijf van de markt kreeg: het aandeel decimeerde binnen een jaar.

Toch is een al te uitbundige juichstemming overdreven. TomTom heeft nog steeds veel last van de voorzichtig bestedende consument en wint nauwelijks terrein op de concurrentie.

Een paar kanttekeningen bij de cijfers van TomTom:

Het tweede kwartaal is nog traditioneel een sterk kwartaal voor TomTom. De groei van de omzet ten opzichte van het eerste kwartaal is procentueel veel groter dan vorig jaar. Dat is vooral te danken aan een veel lagere omzet dit jaar. Maar in harde euro's is de omzettoename tussen eerste en tweede kwartaal dit jaar fiks lager dan in 2008, 13 procent.

De hogere verkoopprijs van zijn navigatieapparatuur is goed nieuws voor TomTom. Toch betaalde consumenten gemiddeld €18 minder voor een kastje dan een jaar geleden. Vraag is of dit te wijten is aan de toenemende prijzendruk.

cijfers die TomTom schrijft zijn voornamelijk te danken aan de kostenbesparingen. De navigatieproducent heeft dit jaar al voor €64 miljoen in de reguliere bedrijfsvoering weten te snijden. Daarbij werd ook de afdeling research & development niet ontzien.

Daar daalden de kosten dit kwartaal met bijna 9 procent, volgens TomTom vooral door het stroomlijnen van activiteiten bij de vorig jaar overgenomen kaartenmaker TeleAtlas. Snijden in de kosten is noodzakelijk in slechte tijden en TomTom heeft aangegeven verder te willen snijden.

Maar een bedrijf dat het ook moet hebben van zijn innovatieve kracht moet oppassen niet te enthousiast de kaasschaaf te hanteren.

Het marktaandeel van TomTom in Europa is één procent, in de VS moest eenzelfde percentage worden ingeleverd. TomTom bedient nu, naar eigen zeggen 18 procent van de Amerikaanse markt. Dat is veel minder dan de 40 procent waar het op mikt. De Amerikaanse markt groeit naar verwachting veel sneller dan de Europese. 

Een andere onzekerheid is de goodwil op de balans van TomTom. Vorig jaar moest er meer dan één miljard worden afgeschreven op de aankoop van TeleAtlas. In de halfjaarcijfers schrijft de onderneming niet verder af. Ze worden daartoe ook niet gedwongen door een externe accountant, die geen goedkeuring hoeft te geven aan een dergelijke tussenrapportage.

Bij de presentatie van de jaarcijfers is dat wel het geval. Te hopen valt dat de rekening voor de aankoop van kaartenmaker TeleAtlas dan niet nog duurder uitvalt.Gerelateerde artikelen