VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Reed Elsevier wil uitgeeftak niet kwijt

De frisse blik van een nieuwe bestuursvoorzitter kan een onderneming goed doen. Bij Reed Elsevier grijpt de nieuwe topman Ian Smith terug op een oude strategische keuze.

Smith blijkt uitgeeftak Reed Business Information (RBI) te willen behouden. Dat schrijft de Britse krant the Daily Telegraph.

Opvallend, want voormalig topman Crispin Davis probeerde dit onderdeel, waar tijdschriften als Elsevier en FEM Business onder vallen, juist uit alle macht te verkopen om minder conjunctuurgevoelig te zijn.

Smith daarentegen noemt de divisie, die vooral vakbladen voor de zakelijke markt uitbrengt, een kernonderdeel van de uitgever en wil er niet van af. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 30 juli licht hij dit toe.

In de etalage
Voorganger Davis zette RBI in 2008 in de etalage vanwege de conjunctuurgevoeligheid en omdat de markt maar langzaam groeit. De uitgeeftak, goed voor 10 procent van het bedrijfsresultaat van Reed Elsevier, is voor meer dan 50 procent afhankelijk van advertentie-inkomsten. Inkomsten die traditioneel met het economisch tij op en neer gaan.

Tegelijk met het aankondigen van de verkoop, kocht Reed Elsevier in Amerika voor 4,1 miljard dollar dataleverancier ChoicePoint. Dat bedrag werd neergelegd met de verkoop van de tijdschriftendivisie in het achterhoofd. Choicpoint is volgens Reed Elsevier nauwelijks cyclisch en speelt in op een nieuwe trend waarbij verzekeraars steeds meer informatie over potentiële klanten willen hebben om scherp geprijsde premies aan te kunnen bieden. Choicepoint levert gegevens voor risicomanagement.

Informatieleverancier
Reed Elsevier profileerde zich met de overname van Choicepoint en het voornemen om RBI af te stoten, steeds meer als (online) leverancier van professionele informatie in plaats van als (papieren) uitgever. Met databank LexisNexis heeft het al een stabiele inkomstenbron op dit terrein.

Met de keuze van de nieuwe topman om RBI niet meer in de verkoop te doen, is onduidelijk welke koers de onderneming nu gaat varen.

Afstel
De focus op het online leveren van informatie werd in december vorig jaar al vertraagd, toen bleek dat Reed Elsevier RBI niet verkocht kreeg. Reden: de verzwakking van de economie en de slechte kredietmarkt. Davis was echter van plan om het verkoopproces weer te beginnen wanneer de omstandigheden zouden verbeteren.

Schuld
Intussen zat het bedrijf met een flinke schuld, mede door de aankoop van Choicepoint. De verkoop van RBI had naar schatting ruim 1 miljard Britse pond moeten opleveren. Reed Elsevier wilde zo graag van de papieren uitgeeftak af, dat het zelfs bereid was het aankoopbedrag aan de kopende partij te lenen.

Met het uitblijven van verkoop, zag Reed Elsevier zich in januari dit jaar echter genoodzaakt om obligaties uit te geven om de schuld van Choicepoint te herfinancieren. Voor 1,5 miljard aan vijf- en tienjarige obligatieleningen werd geplaatst.

Een maand later bleek uit de jaarcijfers van 2008 dat de kosten van RBI tot 2011 met 126 miljoen euro omlaag zouden moeten. Volgens Davis hield de uitgeeftak zich wel goed in de moeilijke economische omstandigheden. Voor dit jaar werden echter 'steeds uitdagender' omstandigheden verwacht. Het jaar 2009 wordt duidelijk een moeilijker jaar vergeleken met het vorige, aldus het bedrijf in februari.

Op 30 juli moet blijken hoe het er nu voor staat en waarom Smith besloten heeft RBI niet meer in de etalage te zetten.Gerelateerde artikelen