VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN stelt omzetverwachting voor tweede keer bij, winst blijft wel op peil

Behoud van winstgevendheid is prioriteit, zo gaf KPN in april dit jaar aan. Uit de cijfers over het tweede kwartaal blijkt dat het telecombedrijf op dat punt vooralsnog slaagt. Maar KPN verlaagde ook de omzetverwachting, voor de tweede keer dit jaar.

'De omzet staat in bepaalde delen van het bedrijf onder druk. Vandaar dat we de verwachting naar beneden bijstellen', zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Het telecombedrijf denkt voor het hele jaar tussen de 13,6 en 13,8 miljard euro om te zetten, tegen 14 miljard euro vorig jaar. Eerder nog zei KPN te verwachten dat de omzet in lijn zou zijn met 2008. 

Ook voor 2010 is de verwachting naar beneden bijgesteld. Begin 2008 gaf KPN in een strategisch plan aan voor 2010 te mikken op een jaaromzet van ruim 15 miljard euro. KPN rekent nu voor 2010 op een omzet die uitkomt op het niveau van 2009.

iBasis
Aan de basis van de verslechterende resultaten, staat met name het Amerikaanse telecombedrijf iBasis. KPN heeft na een omgekeerde overname van dochter KPN Global Carrier Services eind 2007, een meerderheidsbelang in het Amerikaanse bedrijf. KPN betaalde 55 miljoen dollar in contanten in ruil voor zo'n 40 miljoen gewone aandelen iBasis, ofwel 51% van het verwaterde aandelenkapitaal.

iBasis leed in 2008 een verlies van 16,5 miljoen dollar over een omzet van 1,32 miljard dollar en zag zijn omzet in het tweede kwartaal met een derde dalen. Het leed bedrijf ook verlies. Ondanks de volgens Scheepbouwer als 'teleurstellend' bestempelde cijfers, liet KPN eerder deze maand weten een bod te willen doen op de rest, ter waarde van 48,2 miljoen dollar.

Zakelijke markt
iBasis is wereldleider in internationaal internettelefonieverkeer, bekend als VoIP (Voice over IP). In het bedrijfsleven wordt internettelefonie op grote schaal toegepast. Maar juist in deze zakelijke markt heeft KPN last van de crisis, en volgens Scheepbouwer zijn er nog geen tekenen van herstel.

Desondanks ziet KPN een mooie toekomst met iBasis. Door de combinatie van de twee bedrijven zou een 'nieuw iBasis' ontstaan, met sterke posities in twee van de snelst groeiende segmenten van de mondiale telecommarkt: mobiele diensten en VoIP voor consumenten.

Daarbij vullen de twee bedrijven elkaar geografisch aan: KPN Global Carrier Services is goed vertegenwoordigd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, terwijl iBasis juist in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië dekking heeft.

Consumenten
In de consumentenmarkten is volgens KPN in het tweede kwartaal de impact van de economische crisis beperkt. De nettowinst van KPN kwam dan ook ondanks de omzetdaling in het tweede kwartaal uit op 370 miljoen euro tegen 353 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 4,3 procent tot 1,32 miljard euro. De omzet zakte met 6,9 procent tot 3,41 miljard euro.

KPN wist in het tweede kwartaal 4,8 procent meer nettowinst te boeken dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral met kostenbesparingen werden de effecten van de recessie gedempt. De operationele kosten daalden sterk met 11%.

Getronics
De bezuinigingen in het tweede kwartaal vonden vooral plaats bij dochter Getronics. De vraag naar de diensten van de IT-dochter staat onder druk en klanten willen bestaande contracten aanpassen. Volgens KPN lijkt voor Getronics het ergste nu achter de rug en laat het onderdeel onderliggend verbetering zien.

Naar verwachting worden de effecten van de reorganisatie bij het dochterbedrijf in de tweede helft van 2009 zichtbaar. Om kosten te besparen, schrapt KPN wereldwijd 1400 banen bij Getronics. Daarvan zijn tot nu toe bijna duizend verdwenen, mede door de verkoop van Getronics-onderdeel BAS. In totaal heeft KPN ruim 22.000 werknemers.

Geen extra reorganisatie
Van een verdere reorganisatie is op dit moment volgens Scheepbouwer geen sprake. 'Anders zouden we het wel aankondigen.' De plannen die tot nu toe zijn gepresenteerd, zijn op dit moment voldoende om de winstgevenheid en de marktaandelen op peil te houden, vindt de bestuursvoorzitter. 'Wel kan het zijn dat KPN het met nog minder uitzendkrachten gaat doen. Daarnaast reizen we wat minder en proberen we meer videovergaderingen te houden.'



Gerelateerde artikelen