VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groot verlies Unibail-Rodamco door sterke afwaarderingen op vastgoed

Het Frans-Nederlandse vastgoedconcern Unibail-Rodamco heeft in de eerste helft van dit jaar een onvoorzien groot verlies geboekt door sterke afwaarderingen op de vastgoedportefeuille.

Het nettoverlies bedroeg 1,32 miljard euro. In de eerste helft van 2008 werd nog een winst geboekt van 489 miljoen euro. Het vastgoedfonds, dat vooral belegt in winkelcentra, houdt vast aan zijn verwachting dat de terugkerende winst in 2009 met 7 procent of meer zal toenemen.

Het terugkerende resultaat, waarin de herwaardering van de vastgoedbeleggingen niet zijn opgenomen, viel niet tegen. De nettowinst kwam uit op 426 miljoen euro, tegen 395 miljoen euro in 2008.

Unibail-Rodamco, naar eigen zeggen de grootste Europese beursgenoteerde vastgoedgroep, bevestigt verder dat het 85 tot 95 procent van de terugkerende winst in 2009 wil uitkeren aan de aandeelhouders. Het dividend wordt volgend jaar april uitgekeerd.

Het bedrijf karakteriseert de stijging van het direct resultaat met bijna 8 procent tot 426 miljoen euro, of 4,68 euro per aandeel, als "veerkrachtig". De netto huurinkomsten stegen met 5,5 procent tot 634 miljoen euro, van 601 miljoen euro in de eerste helft van 2008.

Voor de wind
Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 leek het er nog op dat het Unibail-Rodamco voor de wind ging. De strategische switch van retailbedrijven in winkelstraten naar grote koopcentra leverde het vastgoedfonds veel profijt op. Unibail-Rodamco bezit vooral winkelvastgoed. Deze markt wordt vooralsnog minder hard getroffen door de kredietcrisis dan de kantorenmarkt.
Hogere eisen
Chief executive officer Guillaume Poitrinal stelt in een verklaring dat het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf ondanks de forse afschrijvingen op dezelfde weg doorgaat. "De groep blijft investeren in de ontwikkelingsprojecten die in de pijplijn zitten. Wel worden er hogere eisen gesteld aan het rendement, gezien de huidige marktsituatie." Het vastgoedconcern blijft alert op kansen die zich in het huidige klimaat kunnen voordoen.

Unibail zet geen ontwikkelingsprojecten stop als gevolg van de economische crisis, al worden momenteel wel de voorwaarden voor een aantal projecten heronderhandeld.

Poitrinal meldt dat de omzet van de winkelcentra waarin Unibail heeft belegd in de eerste helft van het jaar met 2,2 procent is gedaald en merkt op dat die daling kleiner is dan die van de consumentenbestedingen in het algemeen. De bestedingen daalden in Frankrijk in de eerste helft van dit jaar met gemiddeld 3,2 procent, en in Spanje zelfs met 11,4 procent.Gerelateerde artikelen