VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reed Elsevier wil zware schuldenlast verlichten met aandelenemissie

Reed Elsevier heeft de verkoop van zijn slecht presterende divisie Business Informatie (RBI) definitief opgegeven. Nu die verkoop niet doorgaat moet het bedrijf met de pet rond bij aandeelhouders om de eigen schuldenlast te verlichten.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Reed Elsevier, Ian Smith, is somber over zijn eerste halfjaar bij Reed Elsevier. Smith zag geen lichtpuntjes. De resultaten blijven onder druk staan en de schulden zijn dermate hoog (6 miljard euro) dat de afspraken met banken wel in gevaar moeten komen.

De samenvatting van Smith was een beleefde sneer naar zijn falende voorganger Crispin Davis, die het bedrijf in deze situatie heeft gebracht. Maar de naam van Davis viel niet tijdens de toelichting van Smith op de halfjaarresultaten. Het is de economische crisis die Reed op onderdelen verwoestend heeft geraakt.

Online aspiraties
Vooral de tak Reed Business Informatie (vakinformatie; De Accountant, Distrifood, Boerderi, maar ook bladen als Elsevier en Fem Business) verkeert in zeer zwaar weer. Reed Elsevier wil verder als online uitgever, maar juist op internet presteert RBI slecht. De reclame-inkomsten zijn volgens ceo Smith in twee jaar tijd met 280 miljoen (bijna 40 procent) afgenomen.

Het was juist dit onderdeel dat Reed graag wilde verkopen. Met de opbrengst zou een deel van de dure aankoop van dataleverancier ChoicePoint kunnen worden bekostigd. Maar het concern wist RBI -geschatte opbrengst: ruim 1 miljard euro- niet te verkopen.

De mislukte verkoop deed de schuldenlast verder oplopen. Reed werd eerder genoodzaakt om voor 1,5 miljard aan obligatieleningen uit te schrijven. En daar komt nu een aandelenemissie overheen waarbij het aantal uitstaande aandelen met bijna tien procent zal toenemen.

Ook na deze onverwachte emissie is de schuldenlast van Reed Elsevier nog fors. Bovendien neemt de populariteit van het aandeel onder beleggers verder af. Tien jaar Crispin Davis aan het roer bij Reed Elsevier leverde beleggers niets op. De huidige verwatering van aanspraken op de toekomstige winsten is een nieuwe tegenslag.



Gerelateerde artikelen