VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 juli 2009

Voorzichtig optimisme bij Crown van Gelder over aantrekken markt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Papierproducent Crown van Gelder (CVG) heeft het afgelopen halfjaar veel profijt gehad van de sterk gedaalde grondstofkosten. Ondanks een lagere omzet en een daling van de orders haalde het bedrijf een flinke winst. Voor de nabije toekomst is het bedrijf 'voorzichtig optimistisch'.

Dat maakte de onderneming vrijdag bekend.

Het bedrijf dat papier levert voor eindproducten zoals etiketten, verpakkingen, vliegtickets en factuurpapier, verwacht heel 2009 met winst af te sluiten. Topman Mees Hartvelt liet weten 'voorzichtig optimistisch' te zijn voor de rest van het jaar.

'De orderportefeuille is goed gevuld, hoewel op een lager niveau dan vorig jaar rond deze tijd', aldus Hartvelt. Ook verwacht het bedrijf dat de productie en afzet in de tweede helft van het jaar in lijn ligt met het eerste halfjaar. 'De financiële structuur van de onderneming is sterk.'

Recessie
Volgens Hartvelt is de bedrijfstak in de eerste helft van het jaar in heel Europa ernstig geraakt door de economische recessie. Maar de daling van grondstofkosten compenseerde het lagere aantal orders. Zo daalde bijvoorbeeld de prijs van celstof, de belangrijkste grondstof voor CVG, in het eerste halfjaar van 2009 gemiddeld met bijna 30 procent ten opzichte van de eerste helft van 2008.

'Het is op dit moment niet duidelijk op welk niveau de papierconsumptie zich zal stabiliseren, maar recentelijk zijn lichte verbeteringen zichtbaar geworden', zei de papierproducent.

Voorzichtig
Daarbij waarschuwt de onderneming voor te veel optimisme. Er is nog steeds druk op de verkoopprijzen en het faillissementsrisico van klanten is hoger dan in het verleden. Daarnaast ligt de weg weer open voor hogere grondstofprijzen, onder meer door een gestegen vraag vanuit China. 'De celstofprijzen lijken hun dieptepunt te hebben gepasseerd', waarschuwt CVG.

De productie en afzet zullen naar verwachting in het tweede halfjaar van 2009 in lijn liggen met het eerste halfjaar van 2009, waarmee het volume over heel 2009 zal uitkomen rond de 195.000 ton ten opzichte van 213.000 ton in 2008.

Over de eerste zes maanden van 2009 kwam de nettowinst uit op 2,3 miljoen euro tegen een verlies van 0,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat bedroeg 2,8 miljoen euro. Vorig jaar draaide CVG nog een negatief bedrijfsresultaat van bijna 1 miljoen.

Evenals in het eerste halfjaar van 2008 heeft de onderneming een bedrag van euro 0,3 mln moeten afboeken op handelsvorderingen als gevolg van het faillissement van enkele klanten en extra reserveringen voor lang openstaande vorderingen.

Beleggers toonden zich tevreden met de resultaten van het bedrijf. Het aandeel Crown Van Gelder stond kort na de opening van de beurs in Amsterdam op 6,70 euro, een winst van 6,4 procent.


Gerelateerde artikelen

Crown van Gelder-beleggers ontstemd over uitrooktactiek bij overname
24-03-2015

Investeerder Andlinger probeert papiermaker Crown van Gelder van de beurs t…

Lees verder

crown van gelder overname
Crown van Gelder voor een prikkie van de beurs gehaald
10-10-2014

De kleine papierfabrikant Crown Van Gelder (CVG) wordt van de beurs gehaal…

Lees verder

Dividenden stijgen maar Crown van Gelder kan niet mee
28-01-2010

Een meevaller met een zwarte rand bij papierproducent Crown van Gelder. Het…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}