VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crown van Gelder-beleggers ontstemd over uitrooktactiek bij overname

Investeerder Andlinger probeert papiermaker Crown van Gelder van de beurs te kopen. Beleggers zijn ontstemd over de middelen die worden ingezet om de volledige controle te bemachtigen.

Eén fabriekshal in Velsen-Noord, twee immense papiermachines en 280 medewerkers die de machines 24 uur per dag laten draaien.

Dat is Crown van Gelder, het beursgenoteerde doelwit van durfinvesteerder Andlinger.

Tot 27 maart kunnen beleggers beslissen of zij hun aandelen in het 119 jaar oude bedrijf willen inleveren bij de Brusselse investeringsmaatschappij.

Die heeft daar 5,50 euro per stuk voor over en waardeert het uitstaande aandelenkapitaal van de papiermaker op 24 miljoen euro. Andlinger financiert het bod uit eigen vermogen en uit leningen die de komende jaren uit de kasstroom van Crown Van Gelder worden afgelost.

Onder intrinsieke waarde
Onlangs kwamen beleggers tijdens de laatste publieke aandeelhoudersvergadering bij elkaar om het bod van Andlinger te bespreken met Crown van Gelder-bestuursvoorzitter Miklas Dronkers en zijn commissarissen.

Het bod betekent een premie van 31 procent boven de slotkoers van de dag voor de bekendmaking (9 oktober).

Die geboden premie lijkt mooi, maar het bod ligt ruim onder de boekwaarde van van het bedrijf, 36 miljoen euro. In termen van koers-winstverhouding gaat het dan over een multiple van slechts 8.

Dat is niet veel voor een bedrijf dat een succesvolle strategiewijziging heeft doorgevoerd tot een sterke nichespeler en weer winstgevend is.

De tijd dat Crown van Gelder zich alleen richtte op bulkpapier voor tijdschriften is al lang voorbij. Het bedrijf zet nu in op specialistischere papierproductie voor enveloppen, tassen van warenhuizen, etiketten, labels en inkjetprinters. Onder de vleugels van Andlinger moet die koerswijziging verder gestalte krijgen.

In mei vorig jaar sloeg topman Dronkers een eerder bod van Andlinger af, omdat Crown van Gelder daarmee "ondergewaardeerd" werd. Begin oktober kwamen de partijen alsnog tot een vergelijk. De Belgische investeringsmaatschappij heeft getuige de verzameling bedrijven in haar portefeuille een voorliefde voor relatief kleine, industriële bedrijven.

"Zelf kiezen"
Aandeelhouders Crown van Gelder - waaronder traditionele veel particuliere beleggers - zijn niet te spreken over de hoogte van het bod van Andlinger en nog minder over de manier waarop de overname wordt doorgedrukt.

"We hebben veel met het bedrijf meegemaakt, goede en slechte tijden, en willen zelf een eventueel uitstapmoment kunnen kiezen. Nu bepalen jullie dat voor ons", aldus een ontevreden belegger tijdens de recente vergadering.

Pressiemiddel
Volgens de spelregels die Andlinger heeft opgesteld kan de investeerder Crown van Gelder al overnemen als zij tachtig procent van de uitstaande aandelen in bezit heeft. Als de grens van tachtig procent overschreden wordt hevelt Andlinger Crown van Gelder via een zogenoemde juridische fusie over in een nieuw op te richten bv, buiten de beurs.

Beleggers die dan nog stukken Crown van Gelder in hun bezit hebben, worden automatisch aandeelhouder in die nieuwe bv en krijgen naar verloop van tijd de biedprijs van nu (5,50 euro per aandeel) overgemaakt.

De Belgen maken er geen geheim van dit wapen te zullen inzetten om de volledige controle over Crown van Gelder te krijgen. De uitrooktactiek is onder de Nederlandse overnameregels een van de toegestane manieren voor overnemende partijen om snel de macht te grijpen.

Beleggers zijn feitelijk niet bij machte daartegen succesvol oppositie te voeren.

Uitkoopprocedure
Als meer dan 95 procent van de aandelen zich achter het bod schaart, kan Andlinger via een reguliere uitkoopprocedure bij het Amsterdamse Gerechtshof (Ondernemingskamer) de resterende aandelen kunnen bemachtigen.

Die route heeft als voordeel dat beleggers die het niet eens zijn met de dan voorgestelde prijs, doorgaans dezelfde als de nu geldende biedprijs, bezwaar kunnen maken bij die gespecialiseerde rechter.

Maar Andlinger is niet verplicht een uitkoopprocedure te starten. Het is een recht van de overnemende onderneming, maar geen plicht.

Mocht het tot een uitkoopprocedure komen, dan zal beleggersvereniging VEB op dat moment beoordelen of een verweer kans van slagen heeft. Het aantal aandelen dat is aangemeld, zal dan een van de belangrijke overwegingen zijn.  

Tijdsschema
40 procent van de aandeelhouders is inmiddels al akkoord gegaan met het bod. De overige beleggers hebben in eerste instantie tot 27 maart om hun stukken aan te melden.

Uiterlijk 1 april zal de investeringsmaatschappij bekend maken of ze het bod zal doorzetten (gestand doen). Normaal gesproken krijgen resterende aandeelhouders daarna nog maximaal twee weken de tijd om hun stukken te verkopen.

Daarmee zal naar alle waarschijnlijkheid het beursgenoteerde bestaan van Crown van Gelder ten einde zijn. De laatste acte is dan bepaald niet de meest elegante geweest. 



Gerelateerde artikelen