VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crown van Gelder voor een prikkie van de beurs gehaald

De kleine papierfabrikant Crown Van Gelder (CVG) wordt van de beurs gehaald door private equity speler Andlinger. Een opluchting voor het bedrijf, maar de geboden prijs is wel erg mager.

Crown van Gelder is een ware nichespeler in de grote wereld van het papier.

De keerzijde is daarmee meteen duidelijk. Het ontbreekt het bedrijf uit Velsen aan marktmacht; grote papierfabrikanten als StoraEnso en International Paper maken de dienst uit.

De afgelopen jaren werd CVG getroffen door overcapaciteit (digitalisering en economische zwakte) en prijsdruk, terwijl tegelijk de energierekening en grondstofprijzen opliepen.

Hierdoor geraakte het bedrijf in de rode cijfers en moest het meerdere keren flink afboeken op de waarde van de twee papiermachines.

Pas dit jaar worden weer zwarte cijfers geschreven. De verdere focus op specifieke producten werpt vruchten af, terwijl ook de grondstofprijzen en energienota lager uitkomen. Juist nu wordt het bedrijf van de beurs gehaald.

Zoektocht
CVG stond altijd bekend om zijn ijzersterke balans en hoge winstuitkeringen. Door de slechte jaren werd het eigen vermogen flink uitgehold en bleef dividend uit.

De eind 2009 gestarte zoektocht naar een strategische partner leverde mede hierdoor niets op. Nu wordt het dan ingelijfd door private equity, door een partij met veel ervaring in de grafische sector.

De bieding
Andlinger biedt 5,50 euro per certificaat, een premie van 31 procent op de laatste slotkoers. Daarmee wordt CVG op een kleine 24 miljoen euro gewaardeerd.

Bestuur en raad van commissarissen van CVG ondersteunen het bod omdat zij het in het belang van alle stakeholders vinden.

Naar eigen zeggen kan het management nu meer de aandacht schenken aan de dagelijkse bedrijfsvoering wat werknemers en klanten ten goede zal komen.

Andlinger heeft al de steun van een aantal grootcertificaathouders met een totaalbelang van 39 procent. Het bod zal worden gestand gedaan bij minimaal 95 procent.

Concurrerende biedingen dienen minimaal 12,5 procent hoger te liggen. Het biedingsbericht zal naar verwachting in januari 2015 verschijnen.

De geboden premie lijkt mooi, maar het bod ligt ruim onder de boekwaarde van 36 miljoen euro. In termen van koers-winstverhouding gaat het dan over een multiple van slechts 8.

Dat is erg weinig voor een bedrijf dat een succesvolle strategiewijziging heeft doorgevoerd tot een sterke nichespeler en weer winstgevend is.

Resultaten
Gelijktijdig met het nieuws over het bod heeft CVG over de operationele gang van zaken.

Deze geven net als in de eerste jaarheft een wat gunstiger beeld, wat de overname een ware nare bijsmaak geeft.
De verwachting is dat het netto resultaat over de tweede jaarhelft ongeveer gelijk zal zijn aan de 1,5 miljoen euro winst over de eerste zes maanden.

Dat zou dus neerkomen op een nettowinst van circa 3 miljoen euro, gelijk aan 0,68 per aandeel, tegen een stevig verlies in 2013. Meer afzet van de focusproducten en lagere grondstof- en energieprijzen stuwt het resultaat.

Andlinger lijkt op een goed moment toe te slaan om CVG van de beurs te halen. Zet het resultaatherstel door dan mag niet worden uitgesloten dat zich nog meer kapers op kust verschijnen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen