VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 augustus 2009

Smit Internationale boekt meer winst dankzij schikking van 10 miljoen met BP

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Maritiem dienstverlener Smit Internationale heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Met dank aan een eenmalige bate van 10 miljoen euro uit een schikking met de Britse oliemaatschappij BP.

De winst kwam uit op 51,9 miljoen euro, vergeleken met 47,7 miljoen euro een jaar eerder. Een stijging van 9 procent, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

Smit maakte eerder dit jaar al bekend dat het netto 10 miljoen euro overhoudt aan werkzaamheden die het bedrijf uitvoerde aan het boorplatform Thunderhorse, na eerdere onenigheid over de hoogte van de vergoeding.
Het grootste olieplatform ter wereld werd in 2005 getroffen door orkaan Dennis, die destijds over de Golf van Mexico raasde. Het platform maakte slagzij en dreigde te zinken. Smit zette 25 specialisten in om Thunderhorse te stabiliseren.

Zonder de eenmalige bate zou de winst van de Rotterdammers met 12 procent dalen. Smit verwacht dat, exclusief dit geld, de nettowinst in de tweede helft van het jaar in lijn zal zijn met de winst in de eerste helft van 2009. De omzet kwam uit op 307,2 miljoen euro. Dat is vrijwel evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder.

Grootste pijnpunt
Smit voelt door de recessie vooral pijn bij de havenactiviteiten, waar de havensleepdiensten onder vallen. Daar zakte het operationele resultaat tot 7,9 miljoen euro van 17,7 miljoen vorig jaar. De omzet nam af tot 77,6 miljoen euro vergeleken met 94,7 miljoen euro vorig jaar.

Door de recessie worden minder goederen vervoerd over de wereldzeeën, waardoor er minder schepen zijn die havens binnengesleept moeten worden. Dit geldt vooral voor de havens van Vancouver, Antwerpen en Rotterdam, aldus Smit.

Goede zaken
Bij de terminaldivisie, waar diensten aan de olie- en gasindustrie onder vallen, gingen de zaken beter. Daar steeg het operationele resultaat tot 8,3 miljoen euro van 5,2 miljoen euro vorig jaar. De omzet ging met 45 procent omhoog tot 47,2 miljoen euro. Dat was onder meer te danken aan nieuwe contracten die in de tweede helft van 2008 ingingen, aldus Smit.

Topman Ben Vree toonde zich tevreden met de cijfers. ‘We zijn blij dat we gezonde cijfers en een hoger financieel resultaat voor de eerste helft van het jaar kunnen presenteren.'

Boskalis
De door Boskalis, werd bij de presentatie van de cijfers niet doorbroken. De baggeraar bezit nog altijd een belang van iets meer dan 25 procent in Smit.

In september 2008 met een bod van 1,1 miljard euro Smit over te nemen. Zonder het voorstel aan de beleggers voor te leggen wees Smit het bod radicaal af. Nadat het eerder al een bod op de terminal divisie van 300 miljoen euro had afgewezen. Overigens geen slecht bod bij een jaarwinst van 8 miljoen euro op dit onderdeel. Ook het bod op het gehele bedrijf werd radicaal afgewezen.

Waar beleggers met smart zaten te wachten op meer duidelijkheid, ontkende bestuursvoorzitter Ben Vree tijdens de jaarlijkse vergadering eerder dit jaar, ineens ieder contact met belager Boskalis.

Ook vanaf de kant van de Papendrechtse baggeraar werd weinig duidelijkheid verschaft. Tot Boskalis geheel onverwacht liet weten dat zij was in de overname van Smit. 

Medio juli heeft Boskalis echter een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten om haar bestaande activiteiten uit te breiden met 'targeted acquisitions'. Dat Smit hiermee bedoeld wordt, is aannemelijk.


Gerelateerde artikelen

Oud-Smit-topman Vree sleept luxe vertrekpremie binnen
05-04-2011

Hij verkocht Smit Internationale uiteindelijk toch aan jager Boskalis en ve…

Lees verder

Ben Vree: "Als Smit nog zelfstandig zou zijn was ik langer gebleven"
08-07-2010

De overname van Smit Internationale door baggeraar Boskalis is nog niet afg…

Lees verder

Groep Smit-aandeelhouders ligt dwars bij overnamepoging Boskalis
03-02-2010

Nadat slechts drie van de vijf Smit-commissarissen het bod van baggeraar Bo…

Lees verder

Smit-commissaris Cordia stapt op wegens onenigheid over bod Boskalis
26-01-2010

Willem Cordia stopt als commissaris bij maritiem dienstverlener Smit Intern…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}