VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handelshuis van der Moolen op rand van afgrond

Van der Moolen heeft surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank Amsterdam. Het eerder aangekondigde miljoenenverlies over het tweede kwartaal lijkt het handelshuis het laatste zetje te hebben gegeven. 

De VEB is van mening dat het werken aan een mogelijke doorstart van de onderneming prioriteit heeft in het belang van iedereen die betrokken is bij het handelshuis.

Juridische bescherming
Van der Moolen heeft maandag vervroegd zijn halfjaarcijfers bekend gemaakt en meteen juridische bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kan niet aan haar kortlopende verplichtingen voldoen.

Door de uitstel van betaling bij van der Moolen dreigt een einde te komen aan het tijdperk van een gerenommeerd Nederlands handelshuis. Het in 1892 opgerichtte hoekmansbedrijf, was in de hoogtijdagen één van de grootste effectenhuizen op Wall Street.

Maar sinds het verdwijnen van de traditionele hoekmannen op de beurzen begin jaren negentig, de kernactiviteit waarmee VDM groot is geworden, heeft het Amsterdamse bedrijf een zwalkend beleid gevoerd. De ommezwaai richting elektronische handel bleek niet afdoende en alternatieve strategiën liepen uit op mislukkingen.

Mislukkingen
In een persbericht geeft Van der Moolen een aantal redenen voor de surseance. Het is een korte samenvatting van wat er allemaal mis is gegaan bij Van der Moolen de laatste tijd.

Zo liep de overname van vermogensbeheerder GSFS op het laatste moment spaak, het luid aangekondigde online brokersysteem Online Trader werd snel van de markt gehaald en bestuurders vlogen het bedrijf in en uit.

En dan werd ook nog bekend dat de handelaren de rug toe keren; toch geen evidente stap in crisistijd. Eerder onkende Van der Moolen die leegloop, maar nu bekent het bedrijf dat tien handelaren in Nederland en elf in London recent zijn opgestapt.

De leegloop komt bovenop de teruglopende resultaten van handel voor eigen rekening. . Maar ondanks de volatiele beurs (volgens Van der Moolen altijd een belangrijke randvoorwaarde voor winst in deze tak van sport) blijkt eigen handel nu verlieslatend.

Einde arbitrage
Van der Moolen maakt tegelijkertijd bekend te stoppen met het speculeren op fiscale verschillen tussen verschillende landen waarin het actief was. Deze zogenoemde dividendarbitrage was een omstreden manier om geld op te halen. Van der Moolen lag met een aantal Europese belastingdiensten overhoop over deze activiteiten. Het bedrijf reserveerde onlangs geld om tegenvallers op dit gebied op te vangen.

Zelfs verhuizing loopt uit de hand
Van een professionele organisatie leek de afgelopen tijd geen sprake meer, getuige ook een andere tegenvaller die Van der Moolen als reden voor de huidige malaise aanvoert. Een recente verhuizing vanaf twee locaties in Amsterdam naar Schiphol, bedoeld om kosten te besparen, heeft dusdanig veel extra kosten veroorzaakt dat het de liquiditeit verder heeft aangetast.

Winstalarm toen, strafbankje nu
Drie weken geleden kwam Van der Moolen (VDM) al met een . Een verlies van zeven tot acht miljoen was de directe aanleiding voor het vertrek van bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Richard den Drijver.

Op de beurs is Van der Moolen op het strafbankje geplaatst, om beleggers duidelijk te maken dat er iets speelt bij dit fonds. Het is een gebruikelijke maatregel bij bedrijven die in surseance verkeren. Zo werd de inmiddels ontbonden kantoorinrichter Samas eerder ook op het strafbankje geplaatst.
 
Beleggers vragen uitleg
Van der Moolen geeft beleggers half september tekst en uitleg tijdens een extra aandeelhoudersvergadering. De VEB heeft Van der Moolen onlangs namens verontruste beleggers een aantal vragen gesteld. VDM gaf aan een deel van die vragen via haar website te beantwoorden.




Gerelateerde artikelen