VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon schuift staatsschuld door naar aandeelhouders

Aegon wil nog dit jaar een derde van de ontvangen steun (1 miljard) terugbetalen aan de Staat. Vandaag is bekend geworden dat het daarvoor benodigde kapitaal van aandeelhouders moet komen. Het aantal uitstaande aandelen en daarmee de verwatering nemen tot maximaal 10 procent toe.

Aandeelhouders Aegon hebben het laatste jaar een fors deel van hun belegging in rook zien opgaan en nog is de gifbeker niet leeg. Hun aandeel verwatert verder. Aegon nieuw geld van aandeelhouders en ze wil het nu.
Goedkeuring van aandeelhouders is er al: Aegon mag zijn uitstaande aandelenkapitaal tot tien procent uitbreiden zonder extra fiat van beleggers. Vanaf vandaag gaat de verzekeraar versneld stukken plaatsen.

Een miljard of minder
Met dat geld wil Aegon een deel van de drie miljard euro staatssteun terug betalen aan de Nederlandse staat. Zo wil het bedrijf ontkomen aan de forse vergoeding die de staat voor de kapitaalinjectie gaat rekenen: 8,5 procent rente.
Zelf rekent Aegon erop met de extra kapitaalplaatsing 1 miljard (een derde van de staatsteun) op te halen. Of dat zo maar gaat lukken valt te bezien.

Ga maar na:
Aegon heeft momenteel ruim anderhalf miljoen aandelen uitstaan. De koers van Aegon bedraagt ongeveer 5,70 euro. Wat het uitstaande aandelenkapitaal op ruim 8,5 miljard brengt. Aegon mag dit kapitaal zonder extra toestemming van aandeelhouders met tien procent laten groeien. En dat is minder dan een miljard euro, ook zonder korting op de koers bij de nieuwe uitgifte.

Bovendien houdt Aegon een slag om de arm wat betreft terugbetaling. Het bedrijf wil het opgehaalde kapitaal alleen doorschuiven naar de staat als de kapitaalspositie en ‘ de economische vooruitzichten dit toelaten.' Anders wordt het geld gebruikt om het eigen vermogen te versterken.

Operationeel op winst
Aegon lijkt nog niet met hosanna-cijfers naar buiten te willen komen. Operationeel boekte het bedrijf een kleine plus, maar de nettowinst komt negatief uit (-161 miljoen euro) door verlies op de verkoop van een levensverzekeringsbedrijf in het verre Oosten.

Bescheidenheid past bij een bedrijf dat nog altijd aan het staatsinfuus ligt. Maar dat aandeelhouders hun aanspraken op de toekomstige winst zien afnemen door de kapitaalplaatsing is wel zuur.




Gerelateerde artikelen