VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak bekend. De verkooprijs ligt iets onder de verwachtingen in de markt, maar het rendement van het bedrijf zal verbeteren.

De verkoop komt niet uit de lucht vallen.

Op een recente investeerdersdag kondigde Aegon al aan dat het de Canadese en Franse operaties op ´under review´ heeft staan. Een vrije vertaling hiervan is, zoals nu blijkt, dat deze onderdelen in de etalage staan.

De verkoopopbrengst van 423 miljoen euro valt iets tegen. Analisten hadden op ongeveer 450 miljoen euro gerekend.

De verkoopprijs is slechts een derde van het bedrag waarvoor het onderdeel in de boeken staat van 1,2 miljard euro. Dat is geen vetpot. Zo wordt Aegon zelf op de beurs verhandeld tegen een twee keer zo hoge ratio van meer dan 0,6.

Rendement omhoog
Topman Wynaendts laat optekenen dat de Canadese activiteiten geen bijdrage leverden aan "de ambitie om een prominente rol te spelen in onze gekozen markten".

Hier heeft de ceo een punt: met een marktaandeel van enkele procenten had het onderdeel waarschijnlijk niet de schaalgrootte om uit te groeien tot een belangrijke speler.

Dit vertaalde zich, ondanks inspanningen om zaken op de rails te krijgen, in een bedroevend rendement. Aegon behaalde met de Canadese activiteiten met puffen en zweten een winst van ongeveer 19 miljoen euro.

Dat levert afgezet tegen het eigen vermogen van 1,2 miljard euro dat in Canada is gestald een mager rendement van rond de 1,2 procent.

Ter vergelijking: analisten houden rekening met een rendement op eigen vermogen (REV, kort gezegd winst gedeeld door eigen vermogen) van ruim 6 procent voor heel Aegon.

De verzekeraar heeft becijferd dat de REV met 0,4 procentpunt zal verbeteren door de transactie. De impact op groepsniveau is beperkt door de kleine omvang van Canadese activiteiten.

Kunstmatig
Bij deze verbetering is overigens ook iets kunstmatigs van toepassing. Aegon moet door de verkoop ongeveer 800 miljoen euro afboeken op het eigen vermogen vanwege een boekverlies. Dit zorgt voor een inkrimping van de buffers waardoor het rendement vanzelf stijgt.

Belangrijker dan de verbetering van de REV is dat Aegon schulden omlaag zal brengen met de opbrengst.

Naast een eerder geplande aflossing van een obligatie van een half miljard euro die eind dit jaar afloopt, zal Aegon nu ook in december volgend jaar een obligatie van een half miljard euro kunnen afbetalen.

De coupon (kort gezegd: rente) op deze lening is met 4,625 procent aanzienlijk - dit is dus meer dan het rendement op de boekwaarde van de Canadese activiteiten.

De rentelasten zullen door de aflossing in de komende jaren aanzienlijk dalen.

Meer op komst
Marktvorsers houden rekening met meer verkopen van niet kernactiviteiten in de komende jaren. De analisten van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan rekenen er op dat niet lang na de afronding van de verkoop van de Canadese activiteiten (verwachting: 1e kwartaal 2015) de Franse activiteiten worden verkocht.

De Franse activiteiten hebben met een boekwaarde van 350 miljoen euro een beperkte omvang.

De zakenbank beschrijft zelfs een scenario waarin de Britse levensverzekeringsactiviteiten - met een boekwaarde
van 3,8 miljard euro ongeveer een-vijfde van Aegon - in de etalage komen te staan.

Aegon probeert dit onderdeel al enkele jaren op de rit te krijgen maar de activiteiten dragen nog te weinig bij aan de winstkasstroom van het concern.

Het mooiste zou een succesvolle turnaround zijn, maar als Groot Brittannië een probleemdossier blijft past een verkoop beter, zo is de mening van de analisten van de bank.

De toekomstige winsten zullen hier weliswaar door dalen, maar door schuldvermindering, de mogelijkheid tot aandeleninkoop en een ‘schonere balans' wordt toch waarde gecreëerd voor beleggers.

MEER AEGON:

14 augustus 2014

15 mei 2014

20 februari 2014

7 november 2013

8 augustus 2013
Gerelateerde artikelen