VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Black box” met afdekcontracten blijft nettowinst Aegon aantasten

Ook in het vierde kwartaal van 2013 wist Aegon niet te profiteren van stijgende beurzen en een hogere rente. Onderliggend daalde de winst ook nog eens.

De afbouw van steunmaatregelen is de donkerste wolk die beleggers boven het hoofd hangt. Een hogere rente vreet de naar vandaag gerekende waarde van winsten en coupons aan, waardoor aandelen en obligaties minder waard zullen worden.

Ook andere beleggingscategorieën zoals grondstofcontracten – denk aan goud, olie en granen – dalen vaak in waarde als minder geld het financieel systeem instroomt via centrale banken.

In het spectrum van duizenden beleggingstypes zouden verzekeraars juist wel kunnen profiteren; een hogere rente betekent immers dat de door de verzekeraar gecollecteerde premies lucratiever kunnen worden weggezet.

Aegon laat zien dat de realiteit weerbarstiger is. De Haagse verzekeraar dekt zich met hedge-contracten in tegen dalende rentes en aandelenkoersen, maar moet juist grif betalen als de rente oploopt.

Het goede beursjaar 2013 was wat dat betreft ongelukkig voor Aegon. Beleggers werden bij de ,  en kwartaalcijfers opgeschrikt met stevige verliezen op de hedge-contracten, waardoor de nettowinst flink werd aangevreten.

“Black Box”
Echt een verrassing was het dus niet dat in het vierde kwartaal weer een min achter de regel ´fair value items’ stond; de derivatencontracten werden opnieuw minder waard. De schade van het boekverlies bedraagt 260 miljoen euro.

De nettowinst van 174 miljoen euro stelde als gevolg van het afdekverlies teleur. Dit was bijna een kwart minder dan de 227 miljoen euro die in het laatste kwartaal van 2012 werd bijgeschreven.

Het is veelzeggend dat financieel experts, wiens vak het is bedrijven te doorgronden, aangeven dat zij weinig inzicht hebben in de portefeuille met derivatenproducten van de verzekeraar. De analisten van SNS Securities noemen de portefeuille zelfs een “black box”.

Aegon probeert beleggers wat meer grip te geven door een schatting te geven van hedge-verliezen voor het eerste kwartaal van 2014. Het concern geeft aan dat als de aandelenmarkten in het eerste kwartaal met 2 procent stijgen de zogeheten ‘fair value impact’ 60 miljoen dollar negatief is. Bij een fors oplopende beurs, 12 procent koerswinst, bedraagt de schade 120 miljoen dollar.

Als de aandelenbeurs daarentegen een veer laat van 8 procent compenseren de hedge-contracten dit volledig waardoor de winst onaangetast zal zijn.

Door de afdekcontracten en de strategie dat steeds meer van Aegon´s inkomsten uit provisies moet komen –  in 2013 ongeveer een derde – wordt Aegon steeds minder afhankelijk van het wel en wee van financiële marken.

Dit is vlak na een grote crisis begrijpelijk, maar het geeft wel te denken bij de historisch lage rentestanden en de consensus onder economen dat deze hoogstwaarschijnlijk zal stijgen de komende jaren.

Lagere onderliggende winst
Beleggers die door de “eenmalige” afdekverliezen kijken, zien positievere ontwikkelingen, al zullen zij niet meteen een vreugdedansje doen.

De onderliggende winst voor belastingen over het vierde kwartaal bedroeg 491 miljoen euro. Wat minder was dan in het derde kwartaal (531 miljoen euro), maar 7 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2012.

Topman Alex Wynaendts gaf aan daar content mee te zijn. “Dit is het cijfer waar je naar moet kijken. We hebben het jaar sterk afgesloten''. Toch hadden analisten op iets meer winst gerekend.

De cijfers laten zien dat het sappelen is in de levensverzekeringenmarkt. Het aantal verkochte polissen daalde met 29 procent tot 480 miljoen euro in het vierde kwartaal. Aegon verklaart de terugval door uitzonderlijk hoge verkopen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland vorig jaar.

Dividenduitkering voor beleggers 
Aegon geeft aan een slotdividend over 2013 uit te willen keren van 11 cent. Opgeteld bij de interim-uitkering van eveneens 11 cent betekent dit een totaaldividend van 22 cent (3,5 procent on een koers van 6,3 euro). De uitkering ligt hiermee 5 procent hoger dan vorig jaar.

Toch waren marktvorsers licht teleurgesteld over de beperkte ophoging. Zij gingen er vanuit dat het slotdividend zou worden verhoogd tot 12 cent.

De sterke kasstroom en degelijke balans laten hier ook ruimte toe. In 2013 nam het kapitaaloverschot dankzij de sterke kasstroom van ruim 200 miljoen euro toe tot 2,2 miljard euro.

Het aandeel Aegon noteert rond 1 uur bijna 7 procent lager op 6,31 euro.

MEER AEGON:

 7 november 2013

8 augustus 2013

15 februari 2013

15 februari 2013

23 januari 2013

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012


Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen