VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Naast scherpe winst- en omzetdaling ziet Aalberts lichtpuntjes

Aalberts Industries (AI) heeft de winst en omzet in de eerste helft van dit jaar scherp zien dalen. Lichtpuntje is dat de industrieel toeleverancier ‘een voorzichtig herstel waarneemt' en door nieuwe afspraken met de banken voorlopig geen kapitaal bij beleggers hoeft op te halen.

Volgens topman Jan Aalberts had het bedrijf tijdelijk de afspraken met de banken gebroken, onder meer als gevolg van een aantal overnames in 2008. Na ‘redelijk intensieve gesprekken' bereikte Aalberts nieuwe afspraken met de banken over de convenanten.

Beleggers zijn opgelucht dat AI nieuwe afspraken met de banken heeft weten te maken. Op het Damrak is het aandeel met een winst tot 16 procent donderdagochtend een van de grootste stijgers.

Het bedrijf moet de banken nu wel een zogenoemde waiver fee, een soort boete, betalen van 2 tot 3 miljoen euro, over de komende twee tot drie jaar. Het gaat om een opslag op de rente, die afhankelijk is van de rentestand.

Schuld daalt

De nettoschuld van de onderneming was in de eerste helft van dit jaar met 787,7 miljoen euro wel lager dan in de eerste helft van 2008, toen AI nog een schuld van 886,2 miljoen euro met zich meedroeg.

De industrieel toeleverancier heeft de vliegtuigbouw, automobielindustrie, woningbouw en halfgeleidersector als belangrijkste afzetmarkten. Dat de recessie AI parten speelt, is dus niet verwonderlijk.

Verbetering in tweede kwartaal
Inmiddels ziet Aalberts vooral in het tweede kwartaal van dit jaar een voorzichtige verbetering. Dat zei de topman donderdag na de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

‘Het grootste deel van de winst die wij hebben gerealiseerd komt uit het tweede kwartaal', aldus Aalberts. De bestuursvoorzitter ziet een voorzichtig herstel van herhaalorders.

Daarnaast trekt volgens de onderneming de vraag vanuit een aantal belangrijke industrieën weer aan. Bijvoorbeeld in de medische industrie, de semiconductors en de auto-industrie.

Eerste helft niet florissant
Over de eerste zes maanden gemeten liep de omzet van het bedrijf ten opzichte van de eerste helft van 2008, met 23 procent terug tot 701 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 18,3 miljoen euro, 73 procent minder dan vorig jaar.
Omdat AI in de eerste zes maanden flink last had van de economische teruggang, voerde het bedrijf een aantal maatregelen door om de kosten te drukken.

Maatregelen
Zo zijn de afgelopen twaalf maanden circa 1750 werknemers naar huis gestuurd, waardoor het aantal mensen dat bij Aalberts werkt nu staat op ongeveer 10.140. Dat proces is nu grotendeels ten einde. Ook is arbeidstijdverkorting doorgevoerd. De besparingen die hieruit voortvloeiden belopen zo'n euro 60-70 mln op jaarbasis.Gerelateerde artikelen