VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave gaat op koopjesjacht

Wereldhave heeft 230 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van een vijfjarige converteerbare obligatielening. En dus kan het vastgoedbedrijf op koopjesjacht.

‘Komende maanden of begin 2010 gaan we kijken naar aankoopmogelijkheden', zegt corporate treasurer Charles Bloema, die binnen Wereldhave verantwoordelijk is voor de emissie.

Volgens Bloema zijn er veel spelers op de vastgoedmarkt die te veel geleend hebben en nu bezittingen moeten verkopen. Door de extra middelen kan Wereldhave snel op kansen inspelen zodra die zich voordoen.

Balans in portefeuille
Wereldhave richt zich vooral op aankopen in landen die een relatief klein aandeel in de portefeuille vormen. ‘We willen de portefeuille iets meer balanceren en naar landen toe die nu een kleinere rol hebben', aldus Bloema.

Daarop afgaand liggen investeringen in de Verenigde Staten, waar een kwart van het eigendom staat, niet voor de hand. Naast de VS is Wereldhave in zes Europese landen actief.

De relatief kleinste aanwezigheid heeft het bedrijf in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In de laatste twee landen zijn de vastgoedwaarden de afgelopen jaren hard gedaald na scherpe stijgingen in de eerste jaren van het decennium.

Emissie
De uitgegeven obligaties hebben een looptijd van vijf jaar en zijn alleen aangeboden aan institutionele beleggers. Na conversie vertegenwoordigen de obligaties ongeveer 13 procent van het totale aandelenkapitaal.

Naast plaatsing van 200 miljoen euro aan obligaties, oefenden ook de begeleidende banken Barclays en UBS hun optie op een pakket ter waarde van 30 miljoen euro uit.

De obligaties, die een rendement hebben van 4,375 procent, kunnen tegen een prijs van 72,18 euro worden omgezet in aandelen Wereldhave. Betaling en levering van de leningen wordt verwacht rond 16 september.

Toenemende leegstand en waardedaling
Ook Wereldhave ontkomt niet aan dalende vastgoedwaarden. Over de eerste helft van 2009 schreef het vastgoedfonds een verlies van 13,9 miljoen euro. Dezelfde periode vorig jaar boekte Wereldhave nog 52,4 miljoen euro winst. 

Wereldhave kampt met toenemende leegstand en waardedaling van het vastgoed. Hoewel de leegstaand volgens het bedrijf in de tweede helft terugloopt, blijven de vastgoedwaarden in 2009 onder druk staan. 
Gerelateerde artikelen