VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming doet nieuwe poging om Rhucin op de markt te krijgen

Zoals eerder aangekondigd gaat Pharming voor de derde keer goedkeuring vragen voor zijn belangrijkste product Rhucin. Er staat veel op het spel nu de verliezen van het biotechnologiebedrijf oplopen.

Dat heeft Pharming donderdag bekend gemaakt in een .

Het biotechbedrijf diende twee keer eerder een dergelijk verzoek in bij de Europese gezondheidsautoriteit EMEA, maar kreeg tot nu toe geen toestemming. In december 2007 en in maart vorig jaar oordeelde de EMEA dat er te weinig gegevens beschikbaar waren over de veiligheid en effectiviteit van Rhucin.

Rhucin is een medicijn tegen de erfelijke ziekte angio-oedeem, waarbij acuut pijnlijke zwellingen ontstaan op de huid en in mond, keel en darmen.

Nieuwe resultaten
Met behulp van nieuwe testresultaten denkt Pharming de autoriteiten nu wel om te krijgen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat behandeling met Rhucin snel aan sloeg en zwellingen niet meer terug kwamen.

Pharming wil op korte termijn ook goedkeuring voor het middel aanvragen in de Verenigde Staten.

Verliezen
Het bedrijf zit intussen in een precaire financiële positie. Door hoge uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van Rhucin, geeft Pharming in hoog tempo geld uit.

Met name door het kostbare onderzoekstraject naar de werking van het medicijn, zag het bedrijf in het eerste halfjaar van 2009 het nettoverlies oplopen van 12,1 miljoen euro in de eerste helft van 2008 naar 15,1 miljoen in 2009. De operationele kosten stegen van 12,8 miljoen euro in 2008 naar 14,6 miljoen euro in 2009.

Optimisme
Pharming is desondanks onverminderd optimistisch. Zo denkt het bedrijf na goedkeuring door de autoriteiten rond 2010, 2011 omzet te genereren met Rhucin. Binnen 3 tot 4 jaar na introductie zou de piekomzet 100 tot 200 miljoen euro zijn.

Daarbij is er het vooruitzicht dat het medicijn op termijn ook voor andere aandoeningen kan worden ingezet, wat dus tot hogere omzetten kan leiden.

Intussen is het de vraag wat er gebeurt als Pharming geen toestemming krijgt om het middel op de markt de brengen.

Alternatief
Daarvoor schuift het bedrijf geneesmiddel Lactoferrine, waarvoor recent een deal is gesloten met het Turkse Aslan, naar voren. Onder voorwaarde moet dat in totaal 20 miljoen euro aan milestone betalingen opleveren, waarvan de helft in 2009 en de rest in 2010,2011.

Bij daadwerkelijke marktintroductie ontvangt Pharming royalties (minder dan 10 procent) op de omzet. Het streven is om vergelijkbare deals met andere partijen in de overige regio's te sluiten voor Lactoferrine.

Minder inkomsten
Dat klinkt mooi, maar de potentiële opbrengsten voor de komende paar jaar van Lactoferrine zijn beduidend kleiner dan die voor Rhucin en vormen eveneens geen zekerheid.

Het bedrijf schat zelf in dat het nog tot in 2010 voldoende middelen heeft om de continuïteit te garanderen. Pharming sloot eerder dit jaar een overeenkomst met investeringsfonds YA Global. Met de uitgifte van nieuwe aandelen kan Pharming tot 20 miljoen euro nieuw kapitaal ophalen.

Het bedrijf liet in juli weten dat deze overeenkomst kan worden uitgebreid. De afgelopen maanden heeft Pharming al 2,8 miljoen euro uit deze faciliteit getapt.


Technologiebedrijf Pharming was niet bereikbaar voor commentaarGerelateerde artikelen