VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AFM richt pijlen op Van der Moolen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar handelshuis Van der Moolen. Dat heeft een woordvoerder van de toezichthouder donderdag bevestigd.

De AFM wil niets zeggen over het onderzoek.
 
Van der Moolen (VDM) vroeg vorige maand surseance van betaling aan bij de rechtbank Amsterdam, omdat het bedrijf de rekeningen niet meer kon betalen. Het eerder aangekondigde miljoenenverlies over het tweede kwartaal leek het handelshuis het laatste zetje te hebben gegeven.


Een maand eerder wegens de tegenvallende resultaten.

De financiële cijfers waren al jaren niet rooskleurig. De balans van VDM is langzaam uitgehold, sinds 2005 werd geen winst meer behaald. Met het specialistenwerk dat Van der Moolen deed was nauwelijks meer geld te verdienen.

Ongekend harde kritiek
Inmiddels komen steeds meer verhalen naar buiten, waarin ongekend harde kritiek wordt geleverd op Den Drijver. Zijn excessieve uitgavenpatroon zou het handelshuis mede in het nauw hebben gedreven.

Zo meldt voormalig Van der Moolen-commissaris Dolf van den Brink donderdag in de Volkskrant dat Den Drijver er een op nahield. ‘De declaraties waren waanzinnig hoog, maar hij wilde mij er geen inzicht in geven', zegt Van den Brink.

Keizer Nero
Ex-werknemers zeggen in hetzelfde artikel dat Den Drijver zich gedroeg als keizer Nero. Als voorbeeld noemen zij twee reisjes die begin dit jaar werden gemaakt naar de Grand Prix van Monaco en de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona. Daarvoor zou een privé-jet zijn gehuurd op kosten van de zaak. ‘Het reisje naar Madrid kostte 2 ton, terwijl er voor nieuwe software en hardware geen geld was', aldus een van de werknemers.

Ook het Financieele Dagblad al over deze reisjes. Daarbij zou Den Drijver volgens bronnen in die krant in 2007, het jaar dat hij in New York verbleef voor zijn werk, een luxe appartement hebben gehuurd voor 30.000 dollar per maand.
 
Niet alleen werden die kosten gedeclareerd; uit de nota's blijkt dat Den Drijver het appartement ook nog eens voor 137.242 dollar heeft laten inrichten.
 
Ongestoord zijn gang gaan
Volgens een ingewijde was het uitgavenpatroon van Den Drijver geregeld onderwerp van gesprek in commissarissenvergaderingen. Desondanks kon de voormalige topman ongestoord zijn gang gaan.

Het Financieele Dagblad meldde donderdag bovendien dat de van Den Drijver deels werden gegund aan de bedrijven van twee zoons van oud-topman Hans Kroon. ‘De opdracht werd rechtstreeks gegeven door Van der Moolen. Ik had daar niets mee te maken', zegt Kroon tegen de krant.

Het lijkt er dus op dat Van der Moolen niet alleen aan een zwalkend beleid ten onder is gegaan, maar ook flinke klappen heeft ontvangen door het excessieve uitgavenpatroon dat Den Drijver er tot het laatste moment op na hield.
 
Uitleg
Beleggers willen inmiddels tekst en uitleg. Medio september houdt het bedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering om verantwoording af te leggen over de precaire situatie waarin het terecht is gekomen.
De VEB gaat er van uit dat het bestuur daarbij aangeeft of Van der Moolen een doorstart kan maken en op welke peilers de levensvatbaarheid zal worden gestoeld. De VEB stelt een besluit over enige juridische actie uit tot na deze buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Begin
Den Drijver begon in 2006 bij Van der Moolen. Hij is de oprichter van de Londense derivatenhandelaar Curvalue, die in 2005 in handen viel van Van der Moolen. Den Drijver verving Fred Böttcher, die sinds 1997 in de raad van bestuur zat van Van der Moolen.

Hans Kroon, die Van der Moolen in de jaren tachtig en negentig leidde, zou in de raad van bestuur terugkeren. Maar begin vorige maand zag hij hier toch van af. Een dag later trad Den Drijver af.

Zwalkend beleid
Het in 1892 opgerichtte hoekmansbedrijf, was in de hoogtijdagen één van de grootste effectenhuizen op Wall Street. Sinds het verdwijnen van de traditionele hoekmannen op de beurzen in 2002, de kernactiviteit waarmee VDM groot is geworden, heeft het Amsterdamse bedrijf een zwalkend beleid gevoerd. De ommezwaai richting elektronische handel bleek niet afdoende en alternatieve strategieën liepen uit op mislukkingen.

De tegenvallers volgden elkaar in rap tempo op. Zo werd naast een fiscale strop, handelsplatform Online trader stopgezet en zag het bedrijf af van een eerder aangekondigde deelname in vermogensbeheerder GSFS.

Oproep
De VEB met aandeelhouders Van der Moolen om van gedachten te wisselen over de recente gebeurtenissen.



Gerelateerde artikelen